TOP

Expoziție Liliana Basarab la Alert Studio

Alert studio

„Din vârful degetelor, din adâncul inimii”
Artistă: Liliana Basarab
Curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu

ALERT studio expune în perioada 8-22 iulie 2021 Cusăturile Lilianei Basarab – univers mitologic și personal populat de harpii, gheonoaie, hydre, iele și porci, făpturi înzestrate cu atribute ambivalente, antropomorfizate. Toate aceste personaje sunt alter ego-ul Lilianei purtătoarea de gheruțe și cercei. Ea cea puternică, alege să fie vrăjitoarea Circe care odinioară a transformat bărbații în porci și și l-a luat drept amant pe Ulise cel infidel, mai degrabă decât Penelopa. Lil conduce universul pe care n-il arată, ea nu țese tristă așteptând, precum odinioară arhetipala, fidela dar înșelata Penelopa, bărbatul predestinat plecat să-și împlinească destinul. Liliana coase și-și împlinește ea propriul destin de artistă. Feminismul ei e activist prin ac, prin ață și bucăți de textile.
Prin catifelele indigo Liliana Basarab ne/se povestește prin mici enigme, face vrăji și farmece, spiritualizează obiectele: brioșa, coaja de banană, frunza de smochin și țepii unei rosa dentata, și zânele, fantasmele, vrăjitoarele, fotbaliștii, cotoarele de măr, cozile de mătură. Universul ei brodat, cusut, colorat sau împletit sau modelat și pictat e în partea celalaltă, a mai mult decât ceea ce se vede, al nevăzutelor. Acul e pensulă, foarfeca are istorii cu bunici, surori, femei, meduze și Scyla. Fiecare bucățică de material e încărcată cu povești și emoții, reținute. Din poziția acului iese formă multivalentă, mantră religioasă, femeia șarpe, Liliana aleargă cu lupii și îmblânzește, în fine, vrăjește porcii.
Artista lucrează ca o cercetătoare: tacticos, analitic și serios, coase povești filosofice. Materialul e voal, voalul e acoperământ, acoperământul e catifea, catifeaua e carne, acul împunge pielea și se potrivește direct pe suflet. Ține acul cu vârful degetelor și nu mai știi unde se oprește acul și se continuă degetul, sau invers.
Broderia, cusătura, obiectul textil sunt arte numite minore, tradițional destinate femeilor, dar tocmai de aceea, din ele Liliana își ia puterea, din vis, din subteran, de pe piscuri. Se așează în rândul muierilor care cos și descos și descântă asemeni unei Penople, doar că Liliana Basarab nu așteaptă iubitul predestinat, ea își ia inima în palme și o stoarce spre eliberare, de deochi, ea cânta o incantație pe vibrația acului care împunge, trage, arcuiește în aer, împunge, trage și tot așa ca într-un dans de iele. În lucrările ei, deloc anecdotice sunt povești și stări de spirit, farmece și himere.
Text Raluca Ilaria Demetrescu

 

Post a Comment