TOP

„Fragments from a Life I don’t Remember”, expoziția Adei Muntean de la Camera K’Arte

Fragments from a Life I don’t Remember explorează ambiguitatea și caracterul fluid pe care le dobândește identitatea omului contemporan, influențată fiind de câțiva factori principali și anume: cel genetic, temporal și social. Experimentele mele vizează căutarea înțelegerii identității individuale pornind de la trecut, de la istorie, de la căutarea personală în jurul fotografiei de familie, a universului latent aflat în spatele traseului temporal dintre imagine și realul palpabil.

De asemenea, în percepția și folosirea imaginii ca instrument vizual și conceptual, se realizează o tranziție de la document – la fotografie personală realizată asemeni unui cadru cinematografic, ce face apel la o memorie personală subiectivă-relaționată cu introspecția și intimitatea.  Fragments from a Life I don’t Remember devine în același timp o ironie și o interogație asupra percepției vietii ca vis, într-un act de detașare rațională și emoțională asupra unor evenimente trecute, în relație cu o identitate aflată într-o continuă schimbare.

Proiectul explorează “cămăruțe” ale psihicului meu care se constituie drept fragmente de amintiri sau impresii ale unor amintiri ce vin asemenea unei inserții neasteptate, a unui smash cut în prezent pentru a-mi pune semne de întrebare în fața deciziilor pe care le-am luat, a experiențelor pe care le-am trăit, proiectându-mi mental un posibil viitor.

Înțelegerea formală și conceptuală a imaginii se realizează prin construcția, deconstrucția și distorsiunea ei formală, căutând înțelesuri în spatele cadrului fotografic. Astfel, viitorul nu poate fi proiectat fără o înțelegere a prezentului filtrat prin premisele construite de trecut.

Expoziția reprezintă o reflecție asupra sumei de întâmplări importante care ajunge să ne contureze ca oameni și a importanței fiecărui fragment de amintire care ne poate zgudui prezentul, chestionând ciclicități temporale, caracteristici identitare și nu în ultimul rând relativitatea viitorului.

 

 

 

Post a Comment