
Imagini exclusive din expoziția Attune a Alexandrei Pirici de la Hamburger Bahnhof din Berlin
Cu noua sa expoziție Attune, de la Hamburger Bahnhof din Berlin, Alexandra Pirici explorează modurile în care ființele umane – și omologii lor mai mult decât umani – se aseamănă, influențează și se ajustează reciproc pentru a da naștere unor structuri complexe, fie ele chimice, fizice, minerale sau sociale. Pirici creează în Sala Istorică a Hamburger Bahnhof un peisaj imaginar vibrant. Ea împletește elemente sculpturale active cu acțiuni live și piese muzicale coregrafiace, compuse de ea însăși. În acest mediu, care este în același timp arhaic și futurist, reacțiile chimice, formațiunile minerale și fenomenele fizice evoluează alături de corpuri vii, recunoscând și celebrând continuumul dintre materie vie și non-vie. Împreună, acești actori arată cum structurile stabile se nasc din comportamentele aleatorii ale atomilor, moleculelor și celulelor. Minunea materiei auto-structurante iese în prim-plan.
Alexandra Pirici (n. 1982) este o artistă cu pregătire în coregrafie, ale cărei lucrări au fost expuse la Bienala de la Veneția – cel mai recent în ediția a 59-a, în Pavilionul Central, în 2022 și la ediția a 55-a, în Pavilionul României, în 2013 – precum și la New Museum din New York în 2018, la Skulptur Projekte Münster în 2017, la Tate Modern London și Tate Liverpool în 2016, la Manifesta 10 Sankt Petersburg în 2014 și la Centrul Pompidou Paris în 2014, printre multe altele.
Aceasta este a doua colaborare între Pirici și Audemars Piguet Contemporary, urmând sprijinului programului pentru Encyclopedia of Relations (2022) a lui Pirici, prezentată la ediția a 59-a a Bienalei de la Veneția. Noua co-comandă îi permite artistei să-și dezvolte practica la o scară mai mare, integrând atât structuri fizice fixe, cât și acțiuni live.