
„In The Living Room Shadows Burn”, expoziția lui Luca Florian de la Galeria Posibilă
Expoziția „In The Living Room Shadows Burn” pune în discuție versatilitatea artei în funcție de spațiul unde este expusă, dar și relația dintre familiar și străin. Aceasta poate fi vizitată până pe data de 22.03.2025 la Galeria Posibilă.
Luca Florian încearcă să redefinească spațiul prin propriile experiențe trăite – care prin repetiție sau intensitate, modelează sinele. Referindu-ne la spațiu, Luca Florian face o referire subtilă la raportul dintre vechi și nou- relație ce se poate găsi între lucrarea „World of dogs” unde se regăsește un obiect de mobilier contemporan (scaunul pe care este așezat câinele) și lucrarea „Cathedral” ce inspiră monumentalitatea unei clădiri vechi.
Un alt aspect important este reprezentat de relația de polaritate pe care artistul o stabilește între pictural și fotografic. Astfel în unele lucrări se poate citi plasticitatea lucrării, redată prin pata picturală – cum este cazul lucrării principale care poartă chiar titlul expoziției- , în timp ce în lucrarea „Doppelgänger Kid” ne întâlnim cu un soft focus pictural ce contrastează cu tușele precize din unele compoziții. În ceea ce privește portretele realizate de Luca Florian, se poate remarca distorsionarea figurii umane fără intenția de a se îndepărta de realitate, ci de a ascunde sentimente – idee susținută de privirea blurată a fiecărui personaj; sunt reprezentate imagini ale persoanelor dragi, ce ne duc cu gândul la tema recurentă și intimă a memoriei. Personajele lui Luca Florian nu trădează emoții, acestea fiind statice, lăsând publicul să intuiască sentimentul transmis de acestea, sau chiar emoția artistului din momentul creației.
Din punct de vedere cromatic, este explorată o paletă restrânsă de culori, lucrările variind între tonalități de culori reci, cum ar fi lucrarea „Chatedral” și culori calde dar desaturate – astfel impactul contrastului cald-rece este diminuat prin scăderea purității culorilor. Ceea ce întrerupe alternanța dintre lucrările cu o cromatică rece și lucrările cu tonalități de roșu-brun desaturat, este „Fading of the Embers”, realizată în 2025. Astfel, prin această lucrare, este accentuată atmosfera intimă a sufrageriei pe care o găsim la Galeria Posibilă. Pe de altă parte, relația care se stabilește între „Fading of the Embers” și celelalte lucrări este egală cu raportul dintre inspirație și inspirat – ele fiind luminate de flacăra inspirației creatoare.
Un element ce aduce publicul într-un contact mai strând cu expoziția este lucrarea „In the Living Room Shadows Burn”, care este montată pe un perete mobil ce se îndepărtează și se apropie de privitor. Senzația simțită în fața lucrării este dublată atât prin reprezentarea construcției învăluite într-un aer de sobrietate, dar și prin percepția mișcării ce introduce privitorul în peisajul iernatic.
Contrastul cel mai evident, însă, se manifestă prin tensiunea dintre atmosfera intimă și spiritul ușor straniu care traversează fiecare lucrare. Artistul construiește un cadru aparent familiar și liniștit, dar introduce subtil elemente care tulbură echilibrul, creând o senzație de mister. Această opoziție nuanțată între căldura ambientului și stranietatea subtilă a detaliilor conferă lucrărilor o profunzime aparte.
Prin această tensiune subtilă, lucrările capătă o profunzime care depășește simpla reprezentare, sugerând o realitate instabilă, mereu supusă reinterpretării. Prin urmare, echilibrul și neliniștea nu funcționează ca forțe opuse, ci ca elemente complementare care structurează expresivitatea lucrărilor.