TOP

Jurnal din distopie la Diptych Art Space

Diptych Art Space

Jurnal din distopie reprezintă o radiografie a timpului prezent, populat de medii sociale generate de tehnologii care s-au transformat din aparate utopice, menite să ne faciliteze comunicare și promovare, în unele distopice. Personajele contemporane devin, parcă, supușii unui sistem opresiv, cărora le este insuflat un anumit fel de a fi, racordat la restul populației robotizate.
Alexandra Mureșan resimte cum tehnologia, implicit social media, îi agasează tot mai mult cotidianul personal provoacându-i anxietate, disonanțe emoționale, probleme de atenție și concentrare, rechestionarea poziției sinelui în raport cu informațiile ingerate, mult prea puțin digerate. În acest context, obiectele create devin metafore ale observațiilor pe care artista le consemnează în raport cu omniprezentul digital în colectivul contemporan.
„Parafrazându-l pe Andre Malraux, cred că secolul XXI va fi un secol al sticlei sau nu va fi deloc; asta pentru că sticla stă sub semnul transparenţei, ca și democraţia. Ca și iubirea. Precum scria un poet român,, „transparenţa e doar semnul că Dumnezeu îngăduie vederea, nu că o garantează”. Garantul privirii în afară este privirea înlăuntru.” Alexandra Mureșan
Alexandra Mureșan lucrează în sticlă de mai bine de zece ani, acumulând experiență în acest domeniu pe parcursul studiilor de licență și master din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj. De-a lungul timpului, a expus atât în țară, precum și în străinătate. În 2013, a câștigat, în Germania, Premiul Memorial Jutta Cuny Franz pentru tineri sticlari. Este interesată de examinarea conceptelor filosofice cu instrumentarul artei, majoritatea pieselor ei fiind influențate de gândirea pe care și-a format-o în timpul studiilor de filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Curator: Lina Țărmure.

Post a Comment