TOP

Nucleu 0009 – Peisaj în deteriorare în Delta Văcărești

Poziționat în cadrul natural-citadin al Deltei Văcărești, proiectul intitulat Nucleu 0009 – PEISAJ ÎN DETERIORARE reprezintă o cooperare transdisciplinară artistică și, totodată, o cercetare concretizată în intervenții performative, lucrări de land-art și instalații site-specific. Evenimentul a fost organizat de Asociația Nucleu 0000 și co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

Gabriela Mateescu și Marina Oprea au continuat expozițiile Nucleu 0000 în natură pentru prima dată, după ani de zile petrecuți în galerii sau spații alternative.

București este un oraș sufocat de beton, însă printre plăcile grele care delimitează orașul, natura își cere drepturile și își face singură loc. Pe locul fostului proiectului comunist, Lac Acumulare Văcărești, demult abandonat s-a format, în ultimii 30 ani, un ecosistem umed, o revendicare a teritoriului propriu, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Devenită, între timp, o deltă în adevăratul sens al cuvântului, un eco-sistem de sine stătător în inima capitalei, Parcul Văcărești este locul propice pentru a contempla asupra stării naturii și a efectelor intervenției umane.
În data de 24 octombrie publicul a fost invitat la o plimbare și să descopere în natură lucrările artistelor Roberta Curcă, Mălina Ionescu, Gabriela Mateescu, Andreea Medar, Kiki Mihuță, Marina Oprea. Pierduți în peisaj au fost și cursanții atelierului de performance „microRave, încercari de a deveni peisaj” coordonați de Andreea David, Maria Baroncea pe muzică de Chlorys. Înainte cu o săptămână de eveniment, tinerii din București cu interese artistice să vină în deltă au fost invitați pentru un atelier de performance dansant, profitând de ultimele zile de toamnă însorite, jumătate din cursanți au și participat la performance-ul final.

Pentru a ajuta vizitatorii în această călătorie a fost realizată o hartă cu coordonatele GPS ale lucrărilor poziționată la intrările în deltă și printre lucrări. 3 tururi ghidate au ajutat publicul să parcugă traseul artistic împreună cu organizatorii și artistele și instalațiile au fost strânse a doua zi pentru a respecta spațiul nealterat al zonei.

Pe lângă publicul specific evenimentelor artistice, a fost o zi de duminică călduroasă în care publicul larg a ieșit la plimbare și astfel a avut ocazia de a se întâlni cu lucrările artistice întâmplătoare.

 

Post a Comment