TOP

„Pomana Porcului”, expoziția platformei ALIAJ

Primul eveniment fizic al platformei/grupului ALIAJ, înființat în 2019 prin colaborarea spațiilor alternative conduse de artiști, Diptych Art Space, ALERT studio, Atelier 030202 și E T A J artist-run space, inaugurează sub forma unei expoziții de grup, un nou spațiu neconvențional dedicat artei contemporane, în incinta Combinatului Fondului Plastic.

„Rațiunea din spatele intervenției poate fi decodificată plecând de la câteva indicii: reperele își pierd treptat conotațiile; unele dintre ele dispar definitiv, iar altele se transformă.

Cum traversează “Pomana Porcului”, tendințele prezente ale tradiției precreștine și care este liantul pe care îl capătă în sfera artei contemporane, perspectivele și tematicile de demult?
Sensul acestui salt istoric se regăsește pe la jumătatea secolului al XVI-lea, sub formă de naturi statice inversate, ulterior-numite „scene de gen”. Identificat adesea cu originea acestui nou tip de compoziție, Pieter Aertsen, cunoscut manierist olandez, realizează în 1551 o pictură (care poate fi privită acum, drept reper): planul frontal al imaginii, taraba măcelarului, abundă de carne sacrificată. Ce se întâmplă, de fapt, în imaginea de ansamblu, va fi fost dezbătut de teorieticieni în teme care vizează societatea și cotidianul, simbolismul și scenele care pe atunci ocupau locul de cinste în operele de artă.
Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană. Atunci revenim la porci? Sau la un reper care amintește de jertfele aduse zeilor, or îndestularea mesenilor după ritualul cunoscut? Conectarea unor realități aparent opuse, dar care se diluează intergenerațional, produc atât schimbarea, cât și inversarea pe alocuri, a unor paradigme culturale tratate de artiștii vizuali în lucrările prezente.” (Călina Coman)

Post a Comment