TOP

„Where the Sun Sleeps”, expoziția Tincuței Marin de la Oratorio dei Crociferi din Veneția

„Where the Sun Sleeps” este o instalație evocatoare care se desfășoară într-un spațiu istoric, Oratorio dei Crociferi, încărcat de  pictura renascentistă a lui Palma il Giovane. Executată între 1583 și 1592, seria de picturi murale ale lui Palma este astăzi una dintre puținele capodopere venețiene ale secolul al XVI-lea, rivalizând cu opera lui Tintoretto pentru Scuola Grande di San Rocco.

În acest spațiu, instalația Tincuței Marin are o prezență puternică, împletind mai multe straturi istorice și stiluri artistice. Centrul Oratoriului este împrejmuit de patru pânze la scară mare, care formează un patrulater susținut de patru figuri de bronz și care creează astfel un spațiu inaccesibil, inviolabil în spațiul sacru. Poziția hieratică a sculpturilor și membrele alungite te duc cu gândul la o epocă a misticii antice, amintind de zeitățile protectoare care păzeau cândva vechile sanctuare, Picturile reprezintă o stratificare complexă de forme și figuri înfățișate din profil, unele distincte, iar altele neclare sau suprapuse, creând un sentiment de profunzime și multiplicitate.

Tincuța Marin creează un colaj anacronic al timpului, asemănător unui „wunderkammera” plin de eclecticism, de artefacte temporale reutilizate pentru noi narațiuni. Zeități egiptene, referințe medievale și moderniste nu sunt folosite doar pentru greutatea lor simbolică, ci și ca elemente într-un lexic pictural fantastic și grandios.”

 

Post a Comment