TOP

133 de antichități furate au fost returnate de Statele Unite Pakistanului

Biroul Procurorului Districtual din Manhattan a anunțat recent returnarea a 133 de antichități „evaluate colectiv la 14 milioane de dolari” către Pakistan, după ce au fost confiscate în cadrul mai multor investigații privind rețelele de trafic de artefacte.

Comunicatul de presă a menționat în mod specific pe Subhash Kapoor și Richard Beale, ambii fiind anterior acuzați de trafic de artefacte. Obiectele au fost returnate în cadrul unei ceremonii cu Consulul General Aamer Ahmed Atozai și un agent special din biroul de Investigații pentru Securitate Internă din New York.

„Aceste artefacte sunt acum returnate acolo unde le este locul. Această repatriere înseamnă mai mult decât returnarea unor obiecte fizice; este restaurarea unei părți din sufletul și identitatea Pakistanului,” a declarat Atozai într-un comunicat de presă. Printre obiectele returnate se numără o monedă de aur Strato I din circa 105-85 î.e.n. Potrivit biroului Procurorului Districtual din Manhattan, Beale a încercat să introducă moneda în SUA prin aeroportul John F. Kennedy, ceea ce a dus la confiscarea acesteia în 2023. Beale a fost arestat în New York în ianuarie anul trecut pe mai multe acuzații legate de vânzarea unei monede antice de mai multe milioane de dolari. Înainte de arestarea sa pentru moneda „Eid Mar” (Idele lui Marte), Beale era proprietarul și directorul general al Roma Numismatics, o casă de licitații din Londra care se ocupa cu monede antice. Beale și Italo Vecchi au fost condamnați pentru infracțiuni legate de traficul de antichități în august anul trecut.

Celălalt obiect evidențiat care a fost returnat Pakistanului este un cap de piatră elaborat sculptat al unui Bodhisattva, purtând o diademă cu un lotus, din secolul al II-lea sau al III-lea. Biroul Procurorului Districtual din Manhattan a declarat că acest cap de piatră a fost recuperat dintr-un depozit „presupus ascuns de Kapoor.”

Kapoor, fostul proprietar al galeriei Art of the Past de pe Madison Avenue, a fost subiectul unor investigații de lungă durată de către Unitatea de Trafic de Antichități a Procurorului și Investigațiile pentru Securitate Internă pentru vânzarea de antichități jefuite. Între 2011 și 2023, autoritățile au recuperat mai mult de 2.500 de obiecte, cu o valoare estimată de peste 143 milioane de dolari.

Un ofițer al Investigațiilor pentru Securitate Internă l-a numit pe Kapoor „unul dintre cei mai prolifici contrabandiști de mărfuri din lume.” Un mandat de arestare a fost obținut de biroul Procurorului Districtual pentru Kapoor în 2012, iar el a fost acuzat în noiembrie 2019. Kapoor a fost condamnat la zece ani de închisoare de o instanță indiană în 2022, iar extrădarea sa din India este în prezent în așteptare.

 

Post a Comment