TOP

A fost inaugurat un nou muzeu de artă în zona demilitarizată coreeană

O expoziție de artă a fost deschisă în zona demilitarizată (DMZ) a Coreei, granița care a separat Coreea de Nord de Coreea de Sud la sfârșitul Războiului Coreean, în 1953.

Expoziția „2021 DMZ Art and Peace Platform” aduce lucrări în cinci locații din DMZ, dar și în jurul DMZ – gările Dorasan și Jejin, postul de pază din Paju, Institutul Național de Educație pentru Unificare și UniMARU, un fost birou vamal care a fost renovat și care va găzdui un centru cultural.

UniMARU a fost construit în 2003 ca birou vamal intercoreean temporar, unde vizitatorii urmau să fie controlați înainte de a intra în zona demilitarizată. Din 2007, de când s-a deschis un birou mai mare, unitatea rămasă liberă a fost renovată de Hyunjun Mihn, arhitectul care a proiectat Muzeul de Artă Modernă Contemporană din Seul, transformând-o într-o locație destinată artei contemporane. Denumirea „UniMARU” se referă la misiunea sa de a oferi o platformă, un spațiu al păcii.

„2021 DMZ Art and Peace Platform”, expoziție inaugurală a UniMARU, a adus în holul principal al noului muzeu o instalație care redă sculptura „Elephant Cart” de Paik, un simbol al schimburilor culturale pașnice, pictura lui Lee Dongi care pune la îndoială semnificația războiului și relația dintre indivizi și stat, lucrarea lui Hong Soun care înfățișează peisajul „Enemy Cemetery” și pictura murală „What Is DMZ Soil Made Of?”.

La Dorasan, Chung, directorul proiectului, a instalat un perete masiv cu șase ecrane care prezintă lucrări ale lui Yiyun Kang, Min Jeong Geum și Ye Seung Lee, în timp ce stația Jejin găzduiește „Nature Rules”, o instalație cu pini și înregistrări audio ale sunetelor naturii din zonă.

Una dintre cele cinci locații de expoziție se află pe locul unuia dintre fostele posturi de pază. Acolo se află „Migratory DMZ Birds on Asymmetric Lens – Kyott Kyott Vessel (Pale Thrush)”, o sculptură a artistului sud-coreean Haegue Yang. Această sculptură a fost inspirată de o întâlnire dintre liderii Coreei de Nord și de Sud care a avut loc în 2018, la Panmunjom. Reporterii s-au străduit să înregistreze conversația celor doi lideri pe un pod pietonal, dar s-a înregistrat doar cântecul păsărilor. Din față, opera pare a fi un glob, dar de fapt este o lentilă asimetrică, care reflectă natura divizată a celor două țări.

Scopul expoziției este de a transforma DMZ într-un simbol al păcii și al recuperării ecologice care să înlocuiască diviziunea și războiul. Muzeul UniMARU este un rezultat al relaxării tensiunilor dintre cele două națiuni, în urma semnării unei declarații comune în 2018. Acordul a implicat demontarea posturilor de pază și îndepărtarea minelor terestre din DMZ, ca parte a unui efort de dezarmare.

Post a Comment