TOP

Arheologii greci cer UNESCO să protejeze Hagia Sophia

Săptămâna trecută, a fost publicată o scrisoare deschisă către UNESCO pentru a cere protejarea bisericii Hagia Sophia din Istanbul. Scrisoarea a fost semnată de Asociația arheologilor greci din Atena, care atrage atenția asupra unor nereguli ce au loc în acest centru cultural și religios, cerând directorului general al UNESCO, Audrey Azoulay, ,,o intervenție forțată care să oprească situația actuală’’.

Hagia Sophia este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Turcia, fiind un sit ce aparține Patrimoniului mondial UNESCO din 1985. Încă din 1935, președintele turc Mustafa Kemal Atatürk îi conferise statutul de muzeu, dar, în 2005, în urma unor presiuni, s-a permis utilizarea Hagiei Sophia drept moschee și, în 2020, statutul de muzeu al acesteia este revocat de către stat.

În ultimii ani, monumentul bizantin a suferit din cauza mai multor distrugeri și acte de vandalism. Arheologii greci susțin că, în ultimii ani, managerii spațiului istoric au permis accesul unui număr foarte mare de vizitatori fără vreo restricție sau verificare, ignorând semnificațiile artistice sau istorice ale spațiului. ,,Ușile otomane de lemn ale Porții imperiale au fost deteriorate, tencuiala a fost răzuită și eliminată, fântâni și uși au fost folosite pentru depozitarea pantofilor, iar pavimentul de marmură a fost distrus’’, au scris aceștia. ,,Mozaicurile bizantine, unice, rămân acoperite și imposibil de văzut.’’

Anul acesta, un grup de istorici de artă turci au făcut publice o serie de fotografii ce dezvăluie starea avansată de degradare în care se află Poarta imperială a bisericii și, la începutul verii, pardoseala de marmură a fost fisurată din cauza unor echipamente de curățare mult prea grele. Chiar și înainte de decizia din 2020 de a transforma biserica în moschee, conservatorii și restauratorii erau îngrijorați de destinul Hagiei Sophia, deoarece nu se găseau finanțări consistente pentru activitățile de conservare și pentru consolidare preventivă în caz de cutremur.

Construită între anii 532 și 537, sub împăratul bizantin Iustinian I, Hagia Sophia a fost cea mai mare catedrală creștină din lume timp de peste 900 de ani. După cucerirea Constantinopolului de către otomani, în 1453, aceasta a devenit, pentru prima dată, moschee. ,,Hagia Sophia este o capodoperă arhitecturală și o mărturie unică a interacțiunilor dintre Europa și Asia de-a lungul secolelor’’, a declarat Azoulay în 2020. ,,Statutul de muzeu reflectă natura universală a patrimoniului său, și o face un simbol puternic pentru dialog.’’

Post a Comment