TOP

Picturile lui Ștefan Câlția vor fi văzute la Londra, într-o expoziție patronată de regele Charles al III-lea

În data de 12 septembrie va avea loc deschiderea expoziției personale a artistului Ștefan Câlția, intitulată „Path in Transylvania”, la Galeria Garrison Chapel din Londra.

Temele fantastice abordate de Ştefan Câlţia în lucrările sale vor fi prezentate publicului larg prin picturi, personaje și obiecte special gândite în contextul expoziției de la The Garrison Chapel, spațiu expozițional al The Prince’s Foundation – principala fundație cu activitate în România, până recent patronată de Alteța Sa Regală Charles, Prințul de Wales, devenit acum Majestatea Sa, Regele Charles al III-lea al Regatului Unit, și care găzduiește expoziții ale artiștilor invitați și dezvoltă programe educaționale în diverse domenii. Printre admiratorii artistului se numără Majestatea Sa, Charles al III-lea. Ștefan Câlţia a avut privilegiul de a întâlni pe Majestatea Sa, la vremea aceea Prinț de Wales, în Transilvania, la Viscri, primăvara trecută.

Expoziția este organizată printr-un parteneriat între Fundația „Ștefan Câlția, The Prince’s Foundation, Galeria Posibilă din București și Asociația Galeria Artep din Iași, fiind curatoriată de Matei Câlția.

„Totuși, aș vrea ca acela care privește ceea ce am fǎcut nici mǎcar sǎ nu intuiascǎ aceastǎ poveste. Mi-aș dori ca el sǎ-și vadǎ propriile sale locuri, pe care le are deja rânduite în interiorul sǎu. Nu îmi doresc sǎ se schimbe atunci când stǎ în acest peisaj, ci, pur și simplu, ca el sǎ priveascǎ, într-un mod mai limpede sau dintr-un alt unghi, ceea ce deja purta cu sine. Iar apoi, dupǎ ce pleacǎ de lângǎ lucrarea mea, sǎ aibǎ bucuria unei meditații. Nu am ambiția nici sǎ rǎstorn lumea, nici sǎ o schimb. Este ca și cum am sta împreunǎ pe un deal, privind apa Oltului sclipind în zare. Poate cǎ eu înțeleg ceva din aceastǎ imagine și tu altceva. Dar amândouǎ aceste înțelegeri sunt legate de luminǎ”, a spus Ștefan Câlția despre expoziție.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 16 octombrie.

Post a Comment