
Instalații spectaculoase de la Burning Man 2022
După o pauză de trei ani, Burning Man a redeschis porțile ,,metropolei temporare’’ Black Rock City pe 28 august. Ultima ediție oficială, care a avut loc în 2019, a atras în jur de 80.000 de oameni, iar evenimentul este atât de popular și îndrăgit încât, în 2021, a fost organizată o ediție neoficială, la care au participat 20.000 de oameni.
Anul acesta, tema instalațiilor de artă și pavilioanelor construite în Black Rock City a fost waking dreams, explorând ,,puterea transformativă a visului, înțeles atât literal, cât și figurativ, celebrând visătorii care canalizează această energie potentă în moduri revelatoare, adesea suprarealiste, uneori schimbând vieți’’. În fiecare an, proiectul Burning Man reunește artiști și creatori din toată lumea care pun pe picioare un întreg ,,oraș’’, Black Rock City, în deșertul Nevada. Acest spațiu de artă de tip pop-up este deschis pentru o săptămână, timp în care este vizitat de ,,spiritele libere’’, și, mai recent, de elite și celebrități. Inițiat în 1986 de un grup de artiști din San Francisco, Burning Man se mută în locul actual, în deșert, abia în 1991. Misiunea proiectului este de a genera o societate care facilitează conexiunea dintre individ și puterea sa creatoare, viața civică și natura ce există dincolo de societate.
Black Rock City există în totalitate datorită cetățenilor săi, ei participând activ la construcția orașului de-a lungul anului. Evenimentul se bazează, în principal, pe artă, pe libertate și iubire liberă, dar și pe o exprimare de sine radicală. Pentru ediția curentă, o sursă de inspirație a fost un citat al filosofului taoist Zhuangzi: „Am visat că eram un fluture, zburând pe cer; apoi m-am trezit. Acum mă întreb: sunt un om care a visat că este fluture, sau un fluture care visează că este om?”. Evenimentul a avut loc în perioada 28 august – 5 septembrie 2022.
Iată câteva dintre cele mai spectaculoase instalații de la această ediție:

Empyrean Temple by Laurence Renzo Verbeck

Project Carillon by Steven Brummond

The SKUM Thundercloud by Bjarke Ingels and Jakob Lange

The Museum of No Spectators by John Marx and J Absinthia Vermut

The Last Ocean by Jen Lewin