TOP

Artista keniană Thandiwe Muriu și fotografiile sale hipnotice au făcut senzație la Londra

Seria intitulată Camo, realizată de fotografa Thandiwe Muriu, reușește să obțină un efect paradoxal: modelele parcă se pierd în fundalul imaginilor, sunt camuflate, în același timp ieșind în evidență. Portretele sale maximaliste celebrează cultura Kenyei și explorează teme legate de faptul de a fi femeie de culoare, sfidând standardele convenționale de frumusețe.

„Ador fotografia de modă, aș putea face asta în fiecare zi, dar am realizat că trebuie să fie o fotografie de modă care să reflecte cine sunt și de unde vin“, spune artista. „Așa a apărut seria Camo“, începută în 2015. Modelele poartă articole de îmbrăcăminte ce amintesc de textilele tradiționale ale culturilor africane, imprimeul hainelor fiind reprodus și de fundalul imaginii, creându-se un efect hipnotic. Seria este „o reflecție asupra faptului că simțeam că aș putea dispărea în fundalul culturii mele“, mărturisește Muriu.

Nu doar imprimeurile vibrante atrag atenția în fotografiile artistei, ci și ochelarii neobișnuiți, realizați din materiale neașteptate, cum ar fi bigudiurile de păr, angrenajele de bicicletă sau lâna de oțel. Toate acestea sunt referințe la cultura kenyană, fiind legate de amintiri ale fotografei. De exemplu, lâna de oțel se găsește în fiecare locuință deoarece curăță eficient sufurias, oalele de aluminiu, iar angrenajele sunt un omagiu adus bicicletelor Black Mamba, foarte populare în Nairobi. Un alt element important în compoziția portretelor este părul; coafurile sunt complexe, aproape arhitecturale, inspirate din stiluri tradiționale dar cu elemente moderne. „Este vorba despre mai mult decât a te uita la frumusețe. Este despre a te întreba care sunt simbolurile frumuseții pe care le-am pierdut?“, spune Muriu despre Camo.

Câteva dintre imaginile din serie au fost expuse între 12 și 15 mai în cadrul Photo London 2022 la Somerset House.

Post a Comment