TOP

Artiști din toată lumea vând printuri pentru a-i ajuta pe colegii lor din Ucraina

De când Rusia a invadat Ucraina, mulți oameni din întreaga lume caută modalități pentru a-i ajuta pe cei refugiați sau pe cei care încă se află în țară. Printre aceștia se numără un grup de artiști internaționali care s-au unit pentru a oferi sprijin colegilor lor prinși în criza umanitară inițiată de ofensiva rusă.

Artistul Adam Broomberg, născut în Johannesburg, a organizat o nouă vânzare de printuri realizate de artiști importanți, în parteneriat cu Artists at Risk (AR), o organizație non-profit care activează la intersecția dintre drepturile omului și artă. Principala activitate a AR este de a ajuta artiștii să părăsească zonele cu potențial de risc și să îi aducă în comunități liniștite și primitoare.

Inițiativa presupune ca fiecare artist să doneze o lucrare de artă sub formă de print, care va putea fi achiziționată până pe 30 aprilie 2022 prin intermediul site-ului web Artists at Risk. Fiecare print costă 200 de euro, iar o cutie în ediție specială care conține toate cele 70 de printuri este disponibilă pentru 14.000 de euro. Toate încasările din vânzări contribuie la facilitarea deplasărilor urgente, la asigurarea adăposturilor și la sprijinul financiar pentru a permite artiștilor afectați din Ucraina, Belarus, Rusia și nu numai să fie în siguranță. Lucrările sunt variate din punct de vedere tematic, iar unele fac referire în mod specific la Ucraina, cum ar fi „Turnul” (2015) lui Hito Steyerl și „Nothing to Be Gained Here” (2022) de Julian Schnabel.

Printre artiștii implicați se numără Hito Steyerl, Pierre Huyghe, Nan Goldin, Isaac Julien, Thomas Struth, Tacita Dean, Rosemarie Trockel, Luc Tuymans, Elizabeth Peyton, Thomas Demand, Matthew Barney, Jeremy Deller, Laure Prouvost, Rirkrit Tiravanija, Lisa Brice, Julian Schnabel, Camille Henrot, Subodh Gupta, Sam Durant, Fiona Banner, Anne Imhof, Cyprien Gaillard și Thomas Hirschhorn.

Post a Comment