TOP

Botto, robotul care creează NFT-uri, a făcut primul său milion de euro la licitație

Lumea artei are acum un nou artist, sau mai precis un nou robot poreclit „Botto”, dezvoltat în colaborare cu un grup internațional de ingineri și artiști, care deja a strâns peste un milion de euro în urma unei licitații a patru lucrări NFT.

Artistul „înzestrat” cu inteligență artificială folosește algoritmi pentru a analiza milioane de opere de artă și pentru a le produce pe cele proprii. Principala sursă de inspirație a lui Botto este Leonardo da Vinci, considerând că nu va mai vedea pe nimeni asemenea lui.

Stilul lui Botto este eclectic, întrucât abordează mai multe genuri picturale, de la peisaje la portrete deconstruite. „Artistul autonom descentralizat”, așa cum se descrie, are câteva avantaje față de omologii săi umani – poate înregistra foarte repede istoria artei vizuale umane analizând o mulțime de influențe și amintindu-și tot ceea ce a văzut; de asemenea, ceea ce îl face pe Botto mai „deschis” este faptul că folosește publicul ca sursă pentru a-și perfecționa creațiile.

În fiecare săptămână, sistemul Al creează 350 de imagini noi pe care le trimite unei comunități de 5.000 de utilizatori care apoi le votează pe cele preferate. La sfârșitul fiecărei săptămâni, o imagine este aleasă pentru a fi scoasă la licitație ca NFT pe o platformă numită „SuperRare”, unde colecționarii pot licita pentru ea. În acest fel, Botto învață din feedback, căutând modele în ceea ce este apreciat de comunitate și își adaptează arta în funcție de acesta. Creatorii lui Botto sunt de părere că în viitorul apropiat va putea scrie cărți sau va putea face muzică.

Botto a primit premiul „Best Use of Artificial Intelligence for Digital Art Prize” de către NFT-NYC Annual Awards și va participa la Flagler Street Art Festival în timpul Art Basel Miami, între 30 noiembrie și 5 decembrie.

Post a Comment