TOP

Cea mai mare colecție de graffiti antice găsită până acum în Pompeii

În vechiul oraș roman Pompeii au început excavările arheologice în secolul al XVIII-lea, însă încă există zone rămase neexplorate. În acest sens, cercetările arheologice au scos la iveală peste 11.000 de scrieri pe perete, constituind cea mai mare colecție de graffiti descoperită până acum.

Sursele literare antice nu dezvăluie prea multe despre graffiti și se pare că nici nu a existat un termen specific în greaca veche sau latină care să poată fi interpretat ca „scriere pe perete”.

Echipa formată din 50 de cercetători aflată sub auspiciile Proiectului Ancient Graffiti, condus de Dr. Rebecca Benefiel de la Washington and Lee University din Virginia, a dezvoltat prima bază de date digitală cu descoperiri de graffiti din Pompeii și Herculaneum, Stabiae și Smyrna din Turcia actuală.

În mare parte zgâriate în tencuiala de pe pereții caselor sau clădirilor publice, graffiti au fost realizate folosind unelte ascuțite sau cărbune. Amploarea fenomenului indică faptul că aceste inscripții nu erau privite drept un act de vandalism; se pare că nu poartă semnificația pe care noi o dăm astăzi acestei manifestații, care se face în mediile urbane, mai ales noaptea.

Mulți își semnau textele sau desenele, în timp ce alții doar își „înregistrau” prezența: „Rufio a pictat asta” sau „Satura a fost aici pe 3 septembrie”. Multe dintre graffiti se adresează cititorului, încercând să interacționeze cu el: „dacă stă cineva aici, să citească asta înainte de orice altceva”. Descoperim recomandări similare cu cele de pe Trip Advisor cu privire la locul unde mâncarea sau băutura erau mai bune: „Călătorule, mănânci pâine în Pompeii, dar te duci la Nuceria să bei. La Nuceria se bea mai bine” sau dialoguri care variază de la mesaje de dragoste, salutări, până la acuzații și insulte, precum „Ampliatus Pedania este un hoț!”. Cea mai mare parte a acestor graffiti erau de mici dimensiuni, iar pentru a putea fi citite, privitorul trebuia să se apropie.

Zidurile pompeiene reconstituie unele dintre cele mai intime momente din viața locuitorilor săi până în secolul I d. Hr. Realizate de oameni cu statut și origini diferite, aceste inscripții din lumea romană antică sunt caracterizate de universalitate, întrucât nu poate fi atribuit unui singur grup social.

Post a Comment