TOP

Cazul 101 și Nevăzuții lansează campania „Donez și eu pentru UNArte”

Cazul 101 și platforma independentă Nevăzuții au făcut zilele trecute public pe Instagram un open call pentru campania ,,Donez și eu pentru UNArte”. Open Call-ul se adresează artiștilor care sunt împotriva noilor măsuri adoptate de UNArte, în ceea ce privește drepturile de autor asupra lucrărilor studenților.

În data de 15 mai, Senatul Universității Naționale de Arte a luat decizia ca instituția să dețină în parte drepturile de autor asupra lucrărilor pe care studenții le realizează pe perioada studiului. Acest drept aduce cu sine posibilitatea vânzării lucrărilor, caz în care Universității îi va reveni 70% din vânzare, iar autorului restul de 30%. Studenții au contestat imediat decizia adoptată, spunând că este abuzivă, în condițiile în care ei au semnat deja un contract de înscriere la studii, care nu implica o astfel de măsură.
Explicația rectorului UNArte este că lucrările, deși realizate de studenți, sunt făcute într-un cadru instituțional cu o programă de studiu și un regim de coordonare. De asemenea, conducerea explică faptul că măsura este adoptată ca o soluție în cazul în care Universitatea ar trebui să plătească taxă de expunere studenților, pentru expozițiile organizate în instituție.

Artiștii care vor răspunde Open Call-ului sunt așteptați să doneze o lucrare, începând cu data de 21 aprilie, la Atelierele Malmaison, în Calea Plevnei 137C. O parte din lucrare, 30%, va fi inclusă într-o expoziție găzduită de Cazul 101, în data de 8 mai, iar restul de 70% va fi donată către UNArte.

Post a Comment