TOP

Cea mai veche sculptură de lemn din lume are peste 12.000 de ani

Shigir Idol este cea mai veche sculptură de lemn cunoscută de om. A fost creată acum peste 12.000 de ani, are o înălțime de 2.8 metri și a fost descoperită în Munții Ural din Rusia în anul 1890.

Prima cercetare asupra operei a avut loc în anul 1990 și în urma unui test radiocarbon a reieșit că aceasta are undeva la 9.750 de ani.

A fost un șoc pentru oamenii de știință ca un artefact atât de vechi să se conserve atât de bine. Mai fascinant de atât este stilul sculpturii care arată mult prea „modern” pentru acele vremuri.

Recent o echipă formată din arheologii Thomas Terberger de la University of Gottingen (Germania), Mikhail Zhilin de la Institute of Archaeology RAS (Rusia) și Svetlana Savchenko de la Sverdlovsk Regional Museum (Rusia) au făcut o nouă expertiză cu radiocarbon și au descoperit că Shigir Idol are o vechime de aproximativ 12.250 de ani.

La aflarea vârstei artefactului o contribuție masivă a avut-o copacul din care a fost creat. Trunchiul acestuia având 159 de inele și de aici fiind punctul de plecare în calculul vârstei.

 

Post a Comment