• No products in the cart.
TOP

Christie’s va vinde o replică celebră a Mona Lisei

Opera Mona Lisa, a lui Leonardo da Vinci, este una dintre cele mai copiate lucrări din istorie. Cea mai faimoasă dintre aceste copii poartă denumirea Hekking Mona Lisa, numită astfel după proprietarul său anterior, anticarul Raymond Hekking (1886-1977).

Replica va fi scoasă la vânzare de casa de licitații Christie’s din Paris și se așteaptă să se vândă cu o sumă între 200.000 și 300.000 de euro.

Această estimare va fi probabil depășită. Vânzările anterioare ale unor astfel de copii s-au achiziționat și cu sume de peste 1.000.000 de euro, așa cum s-a întâmplat la o licitație din New York din martie 2019. 

Dar iată cum s-a ajuns să se creadă că lucrarea lui Raymond Hekking este cea originală.

În anul 1911 Mona Lisa a fost furată din muzeul Luvru și recuperată doi ani mai târziu. În ianuarie 1963 opera a „plecat în turneu” în SUA pentru a fi prezentată publicului de acolo. Acela a fost momentul când Hekking a declarat că pictura care vine de la Luvru este o copie și că originalul nu s-a mai întors la celebrul muzeu în 1913 și că el deține pictura autentică. Anticarul care era un maestru al comunicării și al manipulării a creat o întreagă campanie, inclusiv a produs un film despre acest subiect și astfel a convins presa că el deține originalul. 

Până la urmă s-a dovedit că toată povestea a fost un fiasco, dar reproducerea a devenit atât de celebră încât colecționarii și-au arătat un interes major pentru achiziționarea ei.

Post a Comment

X