TOP

Probabil cel mai vechi memorial de război din lume descoperit în nordul Siriei

În nordul Siriei cercetătorii au descoperit o movilă funerară care se pare că ar fi cel mai vechi memorial de război din lume, potrivit unui studiu publicat de revista Antiquity și deținută de Cambridge University Press.

Cunoscută sub numele de Monumentul Alb sau Tell Banat North, movila înaltă de 22 de metri datează din mileniul al treilea î.e.n. și își trage numele din materialul care a fost folosit pentru a fi construită: gips, care strălucește în lumina soarelui.

Mult timp s-a crezut că Monumentul Alb este un cimitir al dușmanilor morți – o practică bine documentată în Mesopotamia antică. Ideea era ca leșurile inamicilor să fie adunate într-o movilă mare, astfel încât „cadavrele lor să ajungă la baza cerului” ca simbol al pedepsei și al victoriei, potrivit unui studiu condus de Anne Porter, profesor la Universitatea din Toronto.

Dar noi cercetări relevă că o parte din cei înmormântați acolo în perioada datâ 2450–2300 î.e.n. fac parte dintr-un memorial conceput pentru a onora soldații căzuți ai Mesopotamiei.

Investigațiile și studiul continuă, dar se pare că stăm în fața unei descoperiri istorice, iar Tell Banat North este cel mai vechi memorial de război din toate timpurile descoperit până în prezent.

Post a Comment