TOP

Cluj și Nantes, orașe înfrățite prin artă stradală

O pictură murală de o înălțime de 51 de metri a fost realizată de artistul român Kero Zen, în colaborare cu grupul de designeri Studio Katra, în orașul Nantes din Franța. Pictura monumentală a fost comisionată cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la înfrățirea orașului Cluj-Napoca cu orașul francez Nantes, pentru a sărbători prietenia de durată dintre cele două polisuri.

La începutul anului 2021 Nantes și Cluj Napoca au inițiat proiectul “Close. Dărâmând zidurile” care presupune mai mult decât o înfrățire culturală, un schimb de idei între artiști și designeri. În urma discuțiilor și a colaborării între artistul Kero Zen și colectivul de designeri Studio Katra a luat naștere ideea ca cele două orașe să primească o pictură murală comună pe zidurile lor.

Artistul a explicat că sursa principală de inspirație pentru pictura murală a fost Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, prin excelență părintele sculpturii moderne, artist român care și-a trăit cea mai mare parte a vieții în Franța, la Paris. Totuși, proiectul picturii murale s-a bazat și pe un studiu făcut de cei de la Studio Katra, care, printr-un chestionar, au întrebat locuitorii cartierului Bellevue ce ar dori să vadă într-o pictură murală care le înfrumusețează orașul. Forma finală a lucrării prezintă referințe la cultura românească și cea franțuzească și cuprinde, în total, reprezentările a 14 personaje, celebrând diversitatea culturală și rasială.

Cea de-a doua pictură murală, corespondentă celei de la Nantes, va fi realizată anul acesta, în luna octombrie, în Cluj-Napoca, finalizând astfel proiectul început în primele luni ale anului 2021. Proiectul și colaborarea au fost finanțate de Nantes Metropole Habitat, orașele Nantes și Cluj-Napoca și Institutul francez.

Post a Comment