TOP

Centrul de Interes expune cea mai mare colecție privată de artă din Ungaria

 

Începând cu data de 10 august, Centrul de Interes din Cluj deschide expoziția Monochrome Stories, compusă dintr-o selecție de lucrări din cea mai mare colecție privată de artă modernă și contemporană din Ungaria, colecția Antal-Lusztig. Printre artiștii expuși se numără Marina Abramović, Gerhard Richter și Sol LeWitt, alături de alți artiști internaționali și maghiari.

Povestea colecției de artă începe în 1920, când Sámuel Lusztig, pasionat de artă, începe să achiziționeze lucrări de la artiști contemporani epocii. Această primă parte a colecției s-a pierdut, din nefericire, în anii încercați ai Celui de-al Doilea Război Mondial. Lusztig a încercat să își refacă mare parte din colecție, misiune pe care a preluat-o și nepotul său, Péter Antal, care a dus mai departe pasiunea pentru artă a bunicului său și a continuat să achiziționeze lucrări de artă de la artiști contemporani importanți. În prezent, colecția are nu mai puțin de 5000 de piese. Dintre aceste piese, o selecție se va putea vedea la Cluj, la Centrul de Interes.

”Fiecare colecționar are o doză de egoism, și eu o am, însă egoismul meu se manifestă prin dorința de a arăta publicului lucrările din colecția mea. Deși acest lucru implică multe riscuri, eu îmi ofer întotdeauna lucrările colecționate pentru a fi expuse.” a spus Antal, despre colecția sa.

Expoziția va putea fi văzută până în data de 28 septembrie, între orele 16:00 și 19:00, iar intrarea este liberă.

Post a Comment