• No products in the cart.
TOP

Computerele pot „prezice” gusturile oamenilor pentru artă

Îți plac liniile groase și paletele de culori ale picturilor impresioniste precum cele create de Claude Monet? Sau preferi culorile îndrăznețe și formele abstracte ale unui Rothko? Gusturile individuale ale artei au o anumită mistică. Dar acum un studiu realizat de Caltech arată că un simplu program de computer poate prezice cu exactitate ce picturi îi vor plăcea unei persoane.

Noul studiu, apărut în revista „Nature Human Behavior”, a folosit platforma Amazon, Mechanical Turk pentru a „înrola” peste 1.500 de voluntari și a-i pune să evalueze picturile din genurile impresionismului, cubismului, abstractului, dar și câmpurile de culoare ale unor picturi.

Răspunsurile voluntarilor au fost introduse într-un program, iar apoi computerul a putut să identifice cu precizie ce opere preferă persoanele chestionate.

„Am crezut că atunci când vine vorba de artă preferințele sunt personale și subiective, așa că am fost complet surprins de acest rezultat”, spune autorul principal al studiului, Kiyohito Iigaya.

.

Post a Comment

X