TOP

Constituția SUA, cel mai scump document vândut vreodată la o licitație

Pe 18 noiembrie, Sotheby’s a vândut un prim exemplar extrem de rar al Constituției SUA pentru 43,2 milioane de dolari, devenind astfel cel mai scump document istoric, manuscris sau text imprimat vândut vreodată la o licitație. Prețul de vânzare a fost mai mult decât dublul celui estimat inițial, doborând recordul anterior deținut de Codex Leicester al lui Leonardo Da Vinci, cumpărat de Bill Gates în 1994 pentru 30,8 de milioane de dolari.

Se estimează că, la semnarea ei în 1787, Constituția a fost reprodusă în 500 de cópii, dintre care doar 13 se mai păstrează în ziua de azi. Dintre acestea, doar două sunt deținute în colecții private. Cumpărătorul este Kenneth Griffin, fondator și CEO al Citadel, care plănuiește să împrumute exemplarul Muzeului de Artă Americană Crystal Bridges din Arkansas, un muzeu ce oferă intrare gratuită vizitatorilor. “Constituția SUA este un document sacru care stabilește drepturile fiecărui cetățean american”, a declarat Griffin.

Și ConstitutionDAO, un colectiv format din investitori în criptomonede, a încercat să cumpere documentul. Aceștia au organizat o strângere de fonduri, unde peste 17.000 de persoane au donat 40 de milioane de dolari.

Post a Comment