• No products in the cart.
TOP

Cosmin Costinaș, curator la Pavilionul României de la Veneția.

Cosmin Costinaș (născut în 1982 la Satu Mare) este scriitor, critic de artă și curator cu studii în domeniul Istoriei Artei la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. La finalul anului 2021 câștigă „Bega Art Prize” oferit de Kunsthalle Bega din Timișoara, avându-i ca jurați pe directorul MNAC Călin Dan, curatoarea Liviana Dan și galeristul Mihai Pop. Acest premiu anual, unic pe meleagurile noastre, se oferă unui tânăr curator activ, până în 40 de ani, care prin ideile lui progresive și experimentale aduce un plus de valoare și conținut scenei culturale.

Mai puțin prezent pe harta expozițională din România, Cosmin Costinaș este unul dintre cei mai influenți oameni din scena artistică a Hong Kong-ului, actualmente director executiv și curator la „Para Site” – Centru Independent de Arte Vizuale cu o activitate de peste 25 de ani în domeniul cultural. Între 2005 – 2007 a fost editorul Documenta 12 Magazines (Kassel, Germania), iar între 2018 – 2022 a fost directorul artistic al Kathmandu Triennale (Nepal). Publicația ArtReview, care propune anual topul „Power 100 – Cei mai influenți oameni din lumea artei contemporane” îl clasează în 2020 pe locul 38, iar în 2021 pe 83.

La începutul acestui an, proiectul curatoriat de Cosmin Costinaș pentru reprezentarea României la Bienala de Artă din Veneția a ieșit câștigător, în urma unui concurs jurizat de: Attila Kim, Comisar al participării României la Biennale di Venezia, Monica Morariu, reprezentant comun al ICR și al MAE, Călin Dan, manager, MNAC, Ioana Ciocan, vicepreședinte al UAP, Cristian NAE, curator al participării României la ultima ediție a Bienalei de Artă de la Veneția (2019), Jaroslaw Suchan, director al Muzeului Sztuki, Andrei Siclodi, director al Künstlerhaus Büchsenhausen. Expoziția „Tu ești un alt Eu: O catedrală a corpului / You are another Me: A cathedral of the body” va putea fi vizitată între 23 aprilie – 27 noiembrie 2022 în Pavilionul României din cadrul „The 59th Internațional Art Exhibition – The Biennale Arte”, Veneția 2022.

 

 

Post a Comment

X