TOP

Desert X AIUla 2022 explorează istoria și cultura peisajului Arabiei Saudite

Ca parte a expoziției internaționale de artă contemporană Desert X, cea de-a doua ediție a Desert X AIUla prezintă 15 instalații în deșertul Arabiei Saudite, care explorează „idei de miraj și oază”. Expoziția de anul acesta este curatoriată de Reem Fadda, Raneem Farsi și Neville Wakefield, sub tema Sarab („Miraj”) și invită artiștii să exploreze istoria și cultura deșertului, semnificația sa contemporană, conceptele străvechi, examinând în același timp dihotomia dintre lumea naturală și cea creată de om.

Aflați în deșertul AIUla din Valea Al Mutadil din 11 februarie până pe 30 martie, curatorii au invitat artiștii locali și internaționali să reflecteze asupra conceptelor antice despre deșert, răspunzând cu instalații care abordează cuvinte cheie precum: vise, camuflaj, ficțiune, dispariție/apariție, iluzie și mituri. În continuare, ne vom opri asupra câtorva dintre aceste instalații.

O primă instalație sculpturală, „I Have Seen Thousands of Stars and One Fell in AIUla” de Shadia Alem, se inspiră din arta origami, creând forme geometrice care se referă la matematica, literatura și mitologia arabă.

„Gold Falls” de Serge Attukwei Clottey explorează globalizarea, apa și migrația prin acoperirea bucăților de rocă în tapiserii meticulos realizate din galoane kufour galbene, recipiente de plastic folosite în Ghana pentru depozitarea și transportul apei.

„Coral Alchemy I” de Shezad Dawood pune în centru relația dintre deșert și Marea Roșie prin forme asemănătoare coralilor. Sensibilitatea la temperatură a coralilor reflectă efectele schimbărilor climatice și eforturile oamenilor de a găsi o relație durabilă cu un ecosistem aflat în schimbare rapidă.

„Camouflage 2.0” de Zeinab AlHashemi este o sculptură formată din piei de cămilă aruncate pe o bază geometrică abstractă, care seamănă cu o formațiune de stâncă din deșert.

Sculptura Danei Awartani, „Where the Dwellers Lay”, este inspirată de arhitectura vernaculară a AIUla, luând forma unei sculpturi geometrice concave care face referire la mormintele nabateene, cavernele, formațiunile stâncoase și munții din jur.

Structurile realizate de Alicja Kwade încadrează obiectele naturale pe care artista le-a întâlnit în deșert. Prin lucrarea „In Blur”, Kwade a rearanjat și completat cadrele liniare pentru a crea perspective în continuă schimbare, care evidențiază dihotomia dintre realitate și iluzie.

Desert X AIUla este o colaborare între Desert X și Comisia Regală pentru AIUla, înființată pentru a promova un nou dialog cultural prin artă, schimbul între artiști, curatori și comunitățile internaționale și locale, luând deșertul drept inspirație. Desert X AlUla se concentrează pe principiile land art-ului, oferind oportunitatea de a experimenta arta la nivel monumental, în dialog cu natura.

Post a Comment