• No products in the cart.
TOP

Dualitatea hârtiei în sculpturile lui Michael Veliquette

Impunătoare, fascinante și extrem de complexe, sculpturile artistului american Michael Veliquette lasă cu greu de ghicit materialul din care sunt realizate. Folosind hârtia, un material banal, cotidian, Veliquette creează structuri arhitecturale, geometrice, care ne deschid în fața ochilor lumi imaginate și ne afundă în contemplare.

Lucrările sale sunt construite organic și realizarea unei singure piese durează între 300 și 500 de ore. “Încep prin a tăia mici forme concentrice pe care le suprapun. Acesta devine centrul. Apoi construiesc componente mai elaborate, care răspund celor anterioare, și de acolo construiesc mai departe. O numesc improvizație cu încetinitorul”, spune Veliquette.

Forma este esențială, dar culoarea este, în egală măsură, importantă. Folosind nuanțe metalice, cum ar fi bronz sau auriu, artistul ghidează experiența meditativă a sculpturii: “culoarea afectează starea de spirit”.

Probabil cel mai interesant aspect al lucrărilor lui Veliquette este ambiguitatea dată de contrastul dintre fragilitatea materialului în sine, hârtia fiind mai degrabă delicată, predispusă ruperii sau îndoirii, și opera finală, structurile sale conferind impresia durabilității prin construcțiile ce amintesc de niște fortărețe compuse adesea din roți dințate.

Post a Comment

X