
Un colecționar a plătit 104.000 de dolari pe NFT-ul unei lucrări de Leonardo care ar putea fi un fals
În aprilie, platforma NFT MakersPlace a vândut unui colecționar, cunoscut sub numele de @ModeratsArt, NFT-ul unei lucrări, care se presupune că ar fi fost realizată de Leonardo da Vinci, pentru 104.000 de dolari. Totuși, lucrarea originală are o istorie destul de controversată, ceea ce duce la noi speculații cu privire la valoarea unui NFT.
Pictura originală, „La Bella Principessa” (1495-96), prezintă o tânără cu părul împletit, surprinsă din profil, care se pare că ar înfățișa-o pe Bianca Sforza, fiica nelegitimă a lui Ludovico Sforza, unul dintre cei mai mari patroni ai lui Leonardo, care a comandat, printre alte lucrări, „Cina cea de Taină”.
Ultima dată când pictura „La Bella Principessa” a fost văzută în public a fost în 1998, la Christie’s, înainte de a fi vândută. De atunci, puțini au putut să vadă, cu atât mai puțin să analizeze, lucrarea. O excepție notabilă este Pascal Cotte, care a fondat compania franceză de scanare multispectrală Lumière Technology și susține că a găsit o amprentă care leagă pictura de Leonardo însuși. Acele descoperiri au fost la rândul lor autentificate de Martin Kemp, expert în Leonardo, care a dat lucrării aprobarea sa în cartea „La Bella Principesssa: The Profile Portrait of a Milanese Woman” (2010).
La scurt timp după ce a fost publicată, celebrul falsificator de artă Shaun Greenhalgh a susținut că el este artistul din spatele picturii, aducând și mai multe îndoieli cu privire la proveniența și autenticitatea lucrării. În ciuda acestei controverse, MakersPlace a promovat lucrarea (și NFT-ul rezultat) ca fiind originală și „verificată”. Toate acestea i-au determinat pe unii să se întrebe care ar putea fi adevărata valoare a NFT-ului dacă „originalul” s-ar putea să nu fie original.