TOP

Ernesto Neto a creat o instalație textilă spectaculoasă la Lisabona

O instalație enormă din benzi de țesătură croșetate, se întinde ca o galerie cavernoasă în cea mai nouă expoziție a lui Ernesto Neto. La MAAT Lisabona, artistul brazilian prezintă Nosso Barco Tambor Terra, care se traduce prin „Toba noastră de barcă Pământ”, o expoziție individuală care cuprinde una dintre cele mai mari sculpturi suspendate pe care le-a realizat vreodată.

Creată împreună cu o echipă de asistenți în studioul său din Rio de Janeiro, noua piesă ilustrează o corabie cu pânze și frânghii.

Suspendată de tavan, lucrarea centrală Nosso Barco Tambor Terra adoptă o structură asemănătoare unei celule, cu numeroase culori și modele care se întrepătrund, se întind și se suprapun. Piesa sugerează „o navă, o fiară primordială, o pădure sau chiar și, mai probabil, toate acele lucruri și altele infinite”, scrie curatorul Jacopo Crivelli Visconti în textul expoziției. El subliniază că Neto descrie lumea ca un întreg, definind pământul ca „ancestral, pre-colonial și chiar pre-uman”.

Artistul ia în considerare moștenirile întunecate ale deplasării forțate și sclaviei în timpul dominației coloniale, pe care portughezii le-au introdus în Brazilia. El descrie lucrarea ca o celebrare a varietății de oameni, culturi și „viziuni asupra lumii a căror putere și frumusețe trebuie să o recunoaștem, să o reafirmăm”, spune Visconti.

Post a Comment