TOP

Luvru expune capodopera lui Delacroix, după o restaurare îndelungată

“Libertatea conducând poporul” (1830) a lui Eugène Delacroix, este consideratâ o emblemă a Republicii Franceze de aproape 200 de ani. Scena dinamică în care Libertatea conduce revoluționarii în luptă, a fost expusă pentru prima dată la Luvru în 1874, la un an după ce a fost creată.

Paleta sa dramatică de culori a îngălbenit și s-a estompat în timp, ceea ce a determinat muzeul să întreprindă o restaurare majoră de șase luni pentru a îndepărta opt straturi de lac oxidat. Proiectul face parte dintr-un proiect mai amplu de restaurare a lucrărilor lui Delacroix, inclusiv “Femei din Alger în apartamentul lor” 1834) și “Masacrul de la Chios” (1824).

Odată cu finalizarea proiectului, pictura a fost readusă la strălucirea de odinioară și expusă în Sala Mollien, alături de alte lucrări celebre din secolul al XIX-lea.

Potrivit lui Bénédicte Trémolières și Laurence Mugnot, care au restaurat pictura, încercările anterioare de conservare au alterat dramatic paleta subtilă a lui Delacroix și au aplatizat detaliile compoziționale cheie.

De exemplu, figura alegorică centrală a Libertății – care este cunoscută în Franța sub numele de Marianne, personificarea expresiei “liberté, égalité, fraternité” – poartă o tunică despre care se credea că este uniform galbenă. Cu toate acestea, este de fapt gri deschis, cu nuanțe aurii. Se crede că un efort de conservare din 1949 este responsabil pentru recolorarea ei în mod deliberat. „Suntem prima generație care redescoperă culoarea originală”, a declarat Sébastien Allard, director de pictură la Luvru.

Un detaliu mai puțin evident după primele restaurări a fost, de asemenea, descoperit sub forma unei cizme uzate, ilustrată în colțul din stânga jos al pânzei. Ar putea să aparțină soldatului căzut care stă sub picioarele Libertății.

Viziunea lui Delacroix despre Revoluția Franceză este, fără îndoială, cea mai populară pictură din muzeu, după Mona Lisa. Fiind o imagine durabilă a identității naționale franceze, nu este de mirare că a revenit în expunere exact la timp pentru Jocurile Olimpice de la Paris, care vor începe în iulie.

Post a Comment