TOP

Expoziție dedicată Elsei Schiaparelli la Paris, explorare a influențelor suprarealiste din creațiile sale

Colaborările pe care creatoarea de modă Elsa Schiaparelli (1890-1973) le-a avut cu artişti suprarealişti, precum Salvador Dalí, Jean Cocteau şi Man Ray, sunt evidenţiate într-o nouă expoziţie la Paris, deschisă în perioada 6 iulie-22 ianuarie 2023.

„Shocking! The Surreal World of Elsa Schiaparelli” de la Musée des Arts Décoratifs explorează inovația lui Schiaparelli și modul în care colecțiile ei au fost influențate de avangarda pariziană din anii 1920 și 1930. Printr-o astfel de perspectivă, muzeul revizitează moștenirea lui Schiaparelli printr-o temă diferită de retrospectiva din 2004.

„Lobster Dress”, creată de Elsa Schiaparelli în 1938, în colaborare cu Salvador Dalí

O întreagă sală se va concentra pe colaborarea lui Schiaparelli cu Dalí. Cei doi au lucrat împreună în 1937 la „Lobster Dress”, o rochie de seară din mătase crem, împodobită cu un homar roșu și crenguțe de pătrunjel. A fost printre cele 18 piese pe care Schiaparelli le-a realizat pentru Wallis Simpson cu ocazia căsătoriei sale cu Ducele de Windsor după abdicarea acestuia. Cecil Beaton a fotografiat-o pe Simpson îmbrăcând rochia pentru revista Vogue. Inspirația pentru design a venit de la „Lobster Telephone” (1936) al lui Dalí, realizat pentru poetul britanic Edward James. De asemenea, va fi expusă „Shoe Hat” (1937-38) a lui Schiaparelli, o pălărie neagră și roz în formă de pantof cu toc, care a fost inspirată de o fotografie făcută de Gala soțului ei, Dalí, în timp ce purta un pantof de femeie pe cap, iar altul pe umăr.

Pe lângă suprarealism, Schiaparelli s-a inspirat și din „Metamorfozele” lui Ovidiu sau din „Commedia dell’Arte” (secolele XVI-XVIII). De asemenea, în cadrul expoziției pot fi văzute și creații concepute în omagiul ei de către Yves Saint Laurent, Azzedine Alaïa, John Galliano și Christian Lacroix.

Post a Comment