TOP

VIEW 20, instalația ce îmbină cultura indiană și designul sustenabil

Pentru ediția de anul acesta a evenimentului Milan Design Week, firma de design interior Nature Squared a colaborat cu ANOTHERVIEW, colectivul artistic format din Marco Tabasso, Tatiana Uzlova și Robert Andriesse, pentru a realiza instalația VIEW 20, realizând o experiență inedită care celebrează cultura celui mai mare stat indian, Rajasthan. Instalația este găzduită în galeria Rossana Orlandi din Milano, Orlandi fiind cunoscută pentru pasiunea sa pentru designul sustenabil.

VIEW 20 a luat naștere încă din 2018, când ANOTHERVIEW a călătorit în Rajasthan, în nordul Indiei, și, în satul Ranakpur, artiștii din colectiv au fost impresionați de un imens arbore banian, cunoscut și drept ficusul de Bengal, arborele național al Indiei. ANOTHERVIEW a invitat localnicii să petreacă o zi în preajma copacului și, timp de 24 de ore, au filmat dintr-un punct fix activitățile ce au avut loc acolo: copii jucându-se, păstori trecând cu turmele, maimuțe care se cațără, sau artiști care au cântat și dansat la umbra copacului.

Nature Squared s-a ocupat de crearea cadrului spațial pentru instalație, realizând o ramă din deșeuri naturale pentru ecranul ce proiectează lucrarea video. Vrând să capteze esența acestei călătorii în Rajasthan, Nature Squared a folosit trei materiale sustenabile: coji de ou colectate de la brutării, bambus și abaca, o fibră obținută dintr-un anumit soi filipinez de banană. În Ranakpur, ANOTHERVIEW a conceput un cort cu structură din bambus și textile locale pentru a instala camera care a filmat timp de 24 de ore. Rama ecranului conturează un spațiu fizic inspirat din arhitectura locală, cu detalii de coloane ce amitesc de templele indiene. Structura principală este realizată din PASTORALE, un material textil dezvoltat de Nature Squared din abaca, extrem de flexibil, iar coloanele sunt create din TERRAMIQUE, un fel de ceramică obținută din coji de ou pisate, amestecate cu liant și arse. Elentul final este o bancă curbată din bambus, unde vizitatorii se pot așeza și călători virtual în Ranakpur prin intermediul instalției imersive.

Pentru a completa experiența, restaurantul gourmet Il Luogo di Aimo e Nadia s-a implicat pentru a crea un desert vegan inspirat din bucătăria indiană, folosind condimente specifice: nucșoară, piper, cuișoare, scorțișoară, șofran și turmeric.

Instalația imersivă VIEW 20 va rămâne la galeria Rossana Orlandi din Milano de pe 6 iunie 2022 până la Milan Design Week 2023.

Post a Comment