TOP

Expoziție virtuală a fotografului Ștefan Rusu pe platforma Kunstmatrix

Artistul de origine moldoveană Ștefan Rusu a deschis, virtual, expoziția „Endangered Species: A plea for a Red Book of Soviet Modernism”, curatoriată de echipa italiană Trieste Contemporanea.
Expoziția a fost făcută publică în data de 7 mai, fiind accesibilă turului virtual până în data de 15 iunie 2021.Fotografiile expuse de artist reprezintă rezultatul final al cercetării sale, întreprinse între 2013 și 2019, asupra arhitecturii socialiste din Asia Centrală. Artistul a făcut mai multe călătorii de documentare în Tajikistan și Kyrgyzstan. Clădirile, găsite și fotografiate de Rusu, sunt juxtapuse unor imagini cu plante rare, specii care se află pe cale de dispariție, pe care artistul le-a identificat și fotografiat.
Alăturarea acestor două imagini, arhitectura modernistă și socialistă asiatică și fotografiile cu flora, din aceeași zonă, care amenință să dispară, propun o perspectivă diferită asupra modului în care percepem moștenirea arhitectonică a secolului trecut. Ștefan Rusu atrage atenția asupra legăturii trecutului recent cu prezentul, asupra importanței recunoașterii acestui patrimoniu arhitectural, precum și asupra nivelului de degradare al acestor clădiri, subiecte ignorate cu desăvârșire.

Post a Comment