TOP

Guvernul olandez susține Rijksmuseum în achiziționarea unui autoportret al lui Rembrandt

„Standard Bearer” (1636), care îl înfățișează pe Rembrandt în costum de purtător de stindard – cel care conducea trupele în bătălie în Războiul de 80 de Ani, care a adus independența Olandei, în 1648 – este una dintre ultimele capodopere ale pictorului care încă se află într-o colecție privată. Pictura a aparținut Regelui George al IV-lea al Angliei, iar din 1844 până în prezent se află în colecția familiei Rothschild. În 2018, actualii deținători au informat guvernul francez cu privire la vânzarea lucrării, însă acesta a renunțat la dreptul de a o cumpăra, după ce nu a reușit să strângă suma necesară.

Directorul Rijksmuseum, Taco Dibbits, lucrează de cinci ani la achiziționarea picturii pentru muzeu. Achiziția, care nu a fost încă finalizată, va fi susținută atât de fonduri publice, cât și private. Asociația Rembrandt a promis 15 milioane de euro pentru a cumpăra pictura, Fondul Rijksmuseum 10 milioane de euro, iar statul olandez va finanța restul de 150 de milioane de euro. Pentru a finaliza achiziția, Ministerul olandez al Educației, Culturii și Științei așteaptă aprobarea Parlamentului pentru finanțare.

Într-un comunicat, muzeul a declarat că cele 22 de lucrări ale lui Rembrandt din colecția de la Haga oferă o „viziune de ansamblu asupra vieții artistului” și că lucrarea de față „a fost până acum veriga lipsă din această prezentare generală.”

„După o călătorie de secole, se întoarce definitiv acasă”, a declarat Ingrid van Engelshoven, ministrul olandez al Educației, Culturii și Științei.

Post a Comment