TOP

În urma unei dispute, Luvru va renova galeria în care se află pictura murală a lui Cy Twombly

Intitulată „The Ceiling”, pictura murală realizată în 2010 de Cy Twombly, pe tavanul galeriei Salle des Bronzes, înfățișează un fundal albastru împodobit cu discuri galbene și numele sculptorilor eleni. Albastrul tavanului a completat inițial un interior cu pereți albi și podea din calcar. Dar, în urma unei renovări, aprobată de Comisia Monumentelor Istorice din Franța, pereții sălii au fost revopsiți în roșu închis, iar podeaua din calcar a fost înlocuită cu parchet.

După ce imaginile renovării au apărut în februarie, Fundația i-a solicitat lui Jean-Luc Martinez, directorul de atunci al Luvrului, să anuleze proiectul, pe motiv că acesta a modificat fundamental viziunea lui Twombly. Fundația a pretins că lucrările au compromis lucrarea artistului și armonia generală a sălii, declarând că a fost șocată de „culorile agresive” care acopereau pereții.

Luvru a susținut că nu are intenția de a modifica galeria și că nu există vreo posibilitate ca drepturile artistului asupra tavanului – care a rămas neschimbat în timpul restaurării – să poată fi extinse la întregul spațiu al galeriei. Acest lucru a determinat Fundația să intenteze un proces împotriva Muzeului Luvru.

Fundația și fiul artistului, Alessandro Twombly, și-au retras acum procesul. Acordul va permite prezentarea lucrării lui Twombly într-un context armonios, întrucât ambele părți au convenit  ca pereții, panourile din lemn și ramele să fie revopsite în tonuri mai deschise.

Galeria a fost numită Salle des Bronzes pentru că deținea colecția de bronzuri grecești și romane a muzeului, din care s-a inspirat chiar Cy Twombly. Sălile expun acum colecția etruscă a Luvrului, cea mai importantă din lume după cea a Italiei.

Post a Comment