TOP

Lucrare de artă confiscată de naziști, returnată după 76 de ani

În perioada în care Adolf Hitler s-a aflat la putere în Germania, mai ales spre sfârșitul anilor ‘30 și începutul anilor ‘40, odată cu răspândirea prin Europa, naziștii au jefuit atât muzeele de artă, cât și casele evreilor care fie fugeau, fie erau trimiși în lagărele de concentrare. Hitler nu confisca obiecte de artă doar pentru a le vinde, ci plănuia să deschidă un mare muzeu care să celebreze regimul nazist. După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, multe lucrări astfel jefuite au fost considerate pierdute pe veci, iar o parte a fost ulterior returnată proprietarilor de drept. Un caz recent este cel al lui Charlotte Bischoff van Heemskerck, o femeie în vârstă de 101 ani căreia i-a fost returnat un tablou din Epoca de Aur olandeză aparținând tatălui ei.

În 1940, naziștii au invadat Olanda. Joan Hendrik Smidt van Gelder, directorul unui spital de copii și cunoscut colecționar de artă olandez, decide să ascundă 14 picturi importante din colecția sa în seiful Băncii Amsterdam din Arnhem. În 1945 acestea sunt confiscate de trupele naziste; între lucrări se afla și Portretul lui Steven Wolters (1683), lucrare de Caspar Netscher (1639-1684), pictură ce obișnuia să fie expusă pe peretele camerei în care familia Smidt van Gelder lua masa zi de zi. După încheierea războiului, opt dintre tablourile confiscate din seiful băncii au fost returnate colecționarului, dar nu și cea realizată de Netscher. Fiica lui Joan Hendrik Smidt van Gelder, Charlotte Bischoff van Heemskerck, nu s-a oprit din a o căuta: “Tuturor ne era dor de această pictură deoarece făcea parte din viața noastră cotidiană”, a declarat aceasta. “Este o pictură frumoasă, minunat executată, având o subtilă combinație de culori la nivelul costumului și o expresie facială a modelului care îl portretizează drept un om generos, impresionant.”

De identificarea și returnarea tabloului s-a ocupat CLAE, Commission for Looted Art in Europe, care i-a urmărit parcursul prin istorie: în anii ‘50, lucrarea lui Netscher se afla într-o galerie, în 1969 a fost scoasă la licitație, iar în 1971 se afla într-o colecție privată. În 2021, după negocieri, tabloul a fost returnat, într-un sfârșit, moștenitoarei proprietarului, care decedase în 1969.

Cu toate că declarase că tabloul este foarte important pentru familia ei, Charlotte se hotărăște să îl vândă și, în 2021, atinge suma de 44.100 de lire prin Sotheby’s. Din 1999 și până în prezent, CLAE a returnat peste 3500 de lucrări de artă confiscate de naziști proprietarilor de drept. La acea vreme, se estima că circa 100.000 de obiecte furate erau încă pierdute, o parte din ele fiind distruse pentru totdeauna, altele aflându-se în muzee sau colecții private.

Post a Comment