TOP

Lucrarea lui „Pigcasso” vândută pentru suma de 20.000 de lire sterline

„Arta înseamnă a face vizibil invizibilul” (Marcel Duchamp) este citatul ales de Joanne Lefson ca reprezentativ pentru relația și colaborarea pe care o are cu „Pigcasso”. Pigcasso a fost salvată chiar înainte de sacrificare, în 2016, de către Joanne Lefson și dusă la Farm Sanctuary SA, un adăpost de animale din Africa de Sud.

Joanne Lefson, stăpâna sa, știind că porcii sunt animale destul de inteligente, a început să îi ofere porcului tot felul de jucării, iar singurele pe care nu le-a mâncat și nu le-a distrus au fost niște pensule. În scurt timp, porcul folosea pensulele pentru a picta pe o pânză instalată în cotețul său. Procesul de creație s-a transformat într-o colaborare între om și animal – Lefson selectează culorile, iar Pigcasso pictează. Lefson urmărește întreg procesul, oprind-o pe Pigcasso atunci când observă o formă interesantă.
Cinci ani mai târziu, Pigcasso realizează lucrări de artă care sunt vândute în întreaga lume. Animalul a creat peste 400 de lucrări, iar dintre acestea, „Wild and Free” este singura care a atins suma de 20.000 de lire sterline. Fiecare lucrare este semnată cu vârful nasului de Pigcasso, contrasemnată de Lefson și include un certificat de autenticitate. Încasările din vânzarea fiecărei lucrări merg către organizația non-profit Farm Sanctuary SA, pe care Lefson a înființat-o în 2016.

O expoziție cu lucrările lui Pigcasso a fost deschisă la Amsterdam în septembrie 2021, iar Expoziția OINK! urmează să fie deschisă la Londra, în 2022.

Post a Comment