TOP

Mandala formată din 448 de piramide creată de un artist american la Abu Dhabi

Artistul american Jim Denevan a creat una dintre cele mai ambițioase instalații ale sale până în prezent în cadrul inițiativei Manar Abu Dhabi din Abu Dhabi. Această vastă, dar efemeră, artă peisagistică este alcătuită din 448 de piramide și movile formate manual, dispuse în 19 cercuri concentrice. Împreună, acestea formează un model mandala fascinant care invită publicul să intre și să experimenteze efectele designului.

„Self-Similar” a început cu un singur cerc desenat cu un băț în nisip și a evoluat cu ajutorul voluntarilor locali, conform practicii artistice a lui Denevan. Situată pe insula Fahid din oraș, instalația poate fi accesată de vizitatori printr-un pod de fier care se întinde peste Marea Arabiei. De acolo, aceștia sunt invitați în mandala, unde se pot minuna de simetria lucrării și o pot observa în întregime de pe două movile de observație. Noaptea, „Self-Similar” capătă o aparență diferită datorită soarelui aflat la apus, care proiectează umbre de pe fiecare piramidă și conferă instalației o senzație călduroasă și spectrală.

Piesa este una dintre cele 35 de lucrări de artă specifice locului create de artiști locali și internaționali, care vor rămâne expuse în Abu Dhabi până la 30 ianuarie 2024. În mod inerent, instalația lui Denevan se va transforma în timp, deoarece natura își va face simțită prezența asupra piramidelor de pământ. Alegerea artistică de a crea o operă efemeră care evoluează în timp este profund asumată de Denevan. El spune: „Pe măsură ce desenez și dau formă acestor forme, are loc o «intrare înăuntru». Exteriorul este interior și interiorul este exterior. Ceea ce moare și ceea ce este etern, o simultaneitate, înăuntru și în afară.”

 

Post a Comment