TOP

Muzeul Metropolitan din New York vinde un portret celebru al lui George Washington

Muzeul Metropolitan de Artă din New York va vinde un portret realizat de Gilbert Stuart al lui George Washington, pe care îl deține de 80 de ani, în cadrul unei licitații Christie’s de artă americană în ianuarie.

Pictura din 1795 îl înfățișează pe Washington spre sfârșitul președinției sale și este una dintre cele peste 100 de portrete pe care Stuart le-a pictat cu el. Muzeul Metropolitan mai deține un alt portret, și el din 1795, care este mai celebru decât acesta; acea lucrare se numără printre cele mai importante opere din colecția muzeului.

La Christie’s, se estimează că pictura lui Stuart va fi vândută între 1,5 și 2,5 milioane de dolari, făcând-o una dintre piesele de top ale licitației. Cu toate acestea, este puțin probabil să depășească recordul de vânzare al lui Stuart, stabilit în 2018 prin vânzarea unui alt portret al lui Washington deținut de Peggy și David Rockefeller, care a fost cumpărat pentru 11,5 milioane de dolari. 

Muzeele vând în mod regulat opere din colecțiile lor într-o practică cunoscută sub numele de dezafectare. De obicei, muzeele scot la licitație piese considerate duplicat sau care nu mai sunt considerate relevante pentru obiectivele lor instituționale.

În cazul Muzeului Metropolitan, banii aduși prin vânzarea operei lui Stuart vor sprijini un fond dedicat achizițiilor viitoare, aliniindu-se astfel regulilor Asociației Directorilor de Muzee de Artă (AAMD), care stabilesc că instituțiile pot dezafecta obiecte, atâta timp cât acest lucru ajută la menținerea colecțiilor lor.

Pe parcursul pandemiei, AAMD a relaxat aceste reguli, permițând muzeelor să aibă mai multă libertate în vânzarea de artă la licitație. Cu toate acestea, această practică a declanșat periodic controverse, cum a fost cazul în 2020, când Muzeul de Artă din Baltimore a încercat să vândă opere de Andy Warhol, Brice Marden și alții în numele diversității, renunțând apoi la acest plan în ultimul moment, din cauza criticilor.

Chiar Muzeul Metropolitan a dezafectat lucrări din colecția sa în ultimii ani, cea mai notabilă fiind o sculptură de Pablo Picasso care s-a vândut la Christie’s pentru 45 de milioane de dolari în 2022.

Post a Comment