• No products in the cart.
TOP

Mozaic din vremea împăratului Caligula, folosit drept măsuță de cafea în New York

Timp de aproape 50 de ani, un mozaic antic neprețuit s-a aflat într-un apartament din Manhattan, fiind folosit pe post de măsuță de cafea. Datând din vremea împăratului Caligula, de acum aproape 2000 de ani, artefactul era considerat pierdut, proprietarii nefiind conștienți de proveniența și valoarea sa.

Mozaicul a fost descoperit de Dario Del Bufalo, expert în marmuri italienești, care în 2013 a lansat cartea ,,Porfir’’, unde discută despre piatra purpuriu-roșiatică pe care împărații romani o foloseau în artă și arhitectură. În acest volum apare o fotografie a mozaicului pierdut, realizat din porfir și marmură albă și verde, care fusese folosit la pavimentul vaselor lui Caligula. În anii ‘30 ai secolului trecut, două nave scufundate în Antichitate au fost recuperate de pe fundul lacului Nemi din Italia, de aici fiind salvat și mozaicul. Pe malul lacului a fost deschis un muzeu dedicat acestor vase, dar, în 1944, odată cu invazia nazistă, locul este incendiat.

Aflat la New York pentru a semna cărțile vândute, Del Bufalo a auzit două persoane discutând despre mozaicul din fotografie. ,,Erau o femeie și un bărbat mai tânăr, cu o pălărie stranie, care au venit la masă’’, își amintește Del Bufalo. Femeia s-a dovedit a fi galerista Helen Fioratti, care a recunoscut în carte mozaicul din casa ei, folosit ca măsuță de cafea. Fioratti și soțul ei cumpăraseră artefactul antic în anii ‘60 de la o familie nobilă italiană.

În trecut s-a crezut că mozaicul fusese furat din muzeu, așa că în 2017 el a fost confiscat și adus la Roma, în prezent fiind expus la Museo delle navi Romane din Nemi. ,,Mi-a părut foarte rău pentru Helen,’’ spune Del Bufalo, ,,dar nu am putut face altceva, știind că muzeului din Nemi îi lipsește cea mai importantă operă care a supraviețuit secolelor, războiului, unui incendiu, trecând apoi pe la un comerciant de artă italian, ca în sfârșit să se întoarcă înapoi la muzeu’’. Acesta a adăugat că speră să reușească să facă o copie a mesei pentru Fioratti și soțul ei.

Post a Comment