TOP

Un miliardar american a predat autorităților artefacte furate în valoare de 70 de milioane de dolari

Un miliardar american a predat autorităților 180 de artefacte furate și trecute ilegal peste graniță, în valoare de 70 de milioane de dolari. De asemenea, a primit o interdicție pe viață de a achiziționa alte artefacte, după o înțelegere încheiată cu biroul procurorului din Manhattan.

Michael Steinhardt, unul dintre cei mai mari colecționari de artă antică din lume, „a manifestat un apetit rapace pentru artefactele furate, fără a se preocupa de legalitatea acțiunilor sale, de legitimitatea obiectelor pe care le-a cumpărat și vândut sau de daunele culturale grave pe care le-a provocat pe tot globul”, a declarat procurorul Cyrus Vance Jr.

Interdicția pe viață marchează punctul culminant al unei investigații internaționale care a început oficial în 2017, atunci când Steinhardt a împrumutat o statuie libaneză Muzeului Metropolitan de Artă, care a descoperit că a fost luată ilegal din Liban.

Procuratura americană a declarat că în timpul anchetei a găsit dovezi clare că antichitățile au fost furate din 11 țări și că cel puțin 171 au trecut prin mâinile traficanților înainte să fie cumpărate de Steinhardt. Autoritățile americane au efectuat investigații comune cu autoritățile din Turcia, Egipt, Bulgaria, Grecia, Irak, Israel, Italia, Iordania, Liban, Libia și Siria, descoperindu-se, printre altele, că obiectele confiscate nu aveau o proveniență clară înainte să apară pe piața internațională de artă.

Timp de 15 ani, profesorul Christos Tsirogiannis, important arheolog care ajută la asigurarea repatrierii antichităților, a identificat peste 1.550 de artefacte furate în case de licitații, galerii comerciale, colecții private și muzee.

„Am alertat prima dată biroul procurorului din New York cu privire la cazul Steinhardt în noiembrie 2014, când am identificat o statuetă preistorică din Sardinia, extrem de rară, evaluată la 800-1,2 milioane de dolari, scoasă la licitație la Christies. Am găsit o imagine a aceleiași statuete, ruptă în bucăți, în arhiva confiscată a celebrului vânzător de artefacte condamnat Giacomo Medici. Obiectul a fost retras și repatriat în Italia…”, a declarat profesorul Christos Tsirogiannis.

Post a Comment