TOP

Noul Muzeu de Artă Islamică din Doha devine un reper cultural în Orientul Mijlociu

Unul dintre cele mai importante muzee din Orientul Mijlociu, Muzeul de Artă Islamică (MIA) din Doha, urmează să se redeschidă pe 5 octombrie, după „regândirea și reinstalarea galeriilor colecției sale permanente”, subliniază oficialii muzeului. Muzeul este închis din aprilie 2021; reconfigurarea muzeului face parte dintr-o dezvoltarea culturală rapidă a micului stat, înainte de debutul Cupei Mondiale FIFA în noiembrie. Galeriile vor fi organizate în funcție de teme istorice și culturale largi, perioade și spații geografice și vor explora „marile tradiții ale meșteșugului islamic”. Obiectele sunt împrumutate de la 22 de instituții din întreaga lume, inclusiv de la Metropolitan Museum of Art din New York.

Peste 1.000 de obiecte, dintre care unele sunt recent achiziționate sau conservate, vor fi expuse pentru prima dată. O selecție a unora dintre cele mai importante artefacte ale MIA – inclusiv Coranul de secol IX, vasul Cavour (sfârșit de secol XIII), colierul Varanasi (în jurul anului 1609), manuscrisul Ramayana de la sfârșitul secolului al XVI-lea și tapiseria Franchetti (în jurul anului 1575) — va fi expusă în prima galerie de la nivelul doi. Galeriile din aceeași secțiune sunt, de asemenea, dedicate Coranului și istoriei sale, precum și educației în cadrul culturilor islamice. Printre noile prezențe se numără și o sală dedicată Asiei de Sud-Est, reprezentând populațiile musulmane din acea regiune și prezența acestora în Qatar și Golf.

Expoziția temporară inaugurală, „Baghdad: Eye’s Delight” (26 octombrie-25 februarie 2023) prezintă istoria capitalei Irakului din Antichitate până astăzi. Curatorii se concentrează asupra erelor cheie, cum ar fi dinastia Abbasid (750-1258) și perioada dintre anii 1940 și 1970, când Bagdadul s-a dezvoltat într-o metropolă mai cosmopolită. 

MIA, un reper arhitectural proiectat de arhitectul câștigător al premiului Pritzker, I.M. Pei, a fost deschis în 2008. Renovarea muzeului se numără printre o serie de inițiative culturale menite să sporească statutul de soft power al Qatarului. Muzeele din Qatar au anunțat, de asemenea, anul trecut că peste 40 de lucrări publice noi vor fi expuse în întreaga Doha, ca parte a unui program de artă publică.

De asemenea, statul continuă cu planurile de a construi trei noi muzee, inclusiv o nouă instituție numită muzeul Lusail, proiectată de arhitecții elvețieni de renume Herzog & de Meuron, care va găzdui „cea mai extinsă colecție de picturi, desene orientaliste din lume, fotografie, sculpturi, texte rare și arte aplicate”.

Post a Comment