TOP

O scenă cu doi luptători a fost descoperită sub o natură moartă cu flori de Van Gogh

O lucrare „ascunsă” ce înfățișează doi luptători pe jumătate goi, realizată de Vincent Van Gogh în urmă cu 135 de ani, a fost reevaluată de oamenii de știință britanici. În 2012, istoricii de artă au folosit raze X pentru a găsi reprezentarea luptătorilor de sub o „Natură moartă cu flori de câmp și trandafiri”, care fusese inițial atribuită unui artist necunoscut.

Cunoașterea perioadei de studii la o academie de artă belgiană i-a ajutat pe cercetători să ajungă la concluzia că atât reprezentarea luptei, cât și pictura de deasupra ei erau realizate de Van Gogh. Mai mult, Van Gogh a făcut referire la lucrarea sa într-o scrisoare către fratele său în 1886, în care a menționat că ar fi pictat doi luptători. 

Deși relativ neclară, radiografia din 2012 i-a înfățișat pe luptători mai detaliat, împreună cu pensulațiile și pigmenții folosiți. Acum, trei cercetători din Marea Britanie au folosit razele X, inteligența artificială (AI) și imprimarea 3-D pentru a recrea compoziția originală.

Neurocercetătorul Anthony Bourached și fizicianul George Cann, doctoranzi la University College London, au lucrat alături de matematicianul Jesper Eriksson. Toți trei fac parte dintr-o companie numită Oxia Palus, unde lucrează cu ajutorul tehnologiei pentru a readuce la viață picturile ascunse sub alte picturi, printr-un proiect pe care l-au numit „NeoMasters”. Bourached a declarat că echipa sa a folosit un algoritm pentru a analiza pensulațiile lui Van Gogh în sute de picturi, înainte de a folosi acele date pentru a simula modul în care ar fi putut arăta imaginea originală a luptătorilor.

Luptătorii recreați vor fi expuși în această perioadă la Muzeul Luvru din Paris, unde are loc Târgul de Artă Focus.

Post a Comment