TOP

O sculptură realizată de Rodin lipsește din gestiunea unui muzeu de aproape 75 de ani

O sculptură realizată de artistul francez Auguste Rodin lipsește de la Muzeul din Glasgow de mai bine de un secol și nu este prima dată când o lucrare a celebrului sculptor dispare din arhivele muzeului. Potrivit Comité Rodin, sculptura dispărută este o versiune de ipsos cu înălțimea de doi metri a lui Jean d’Aire, una dintre cele șase figuri din Les Bourgeois de Calais, creația lui Rodin. Muzeul din Glasgow a achiziționat opera în 1901 direct de la Rodin, iar în perioada 25 iunie – 30 septembrie 1949, statuia a fost expusă în Kelvingrove Park din West End, orașul Glasgow. Directorul Comité Rodin, Jérôme le Blay, a declarat pentru Agence France-Presse că, deși locația necunoscută a statuii este „regretabilă, [situația] trebuie pusă în contextul vremurilor”.

Le Blay a afirmat că operele de ipsos „nu stârneau prea mult interes în anii 1940”, și este probabil ca statuia lui Jean d’Aire să fi suferit aceeași soartă ca o altă lucrare de ipsos de Rodin expusă în același timp în Kelvingrove Park: a fost deteriorată, iar părțile rămase au fost transferate la Glasgow Museum și găsite întâmplător după mulți ani.

Conform lui Le Blay, în prezent, statuia ar avea o valoare de aproximativ 3 milioane de lire sterline (3,69 milioane de dolari). Versiuni din ipsos și bronz ale Les Bourgeois de Calais ale lui Rodin sunt expuse în întreaga lume, cea mai notabilă la Metropolitan Museum of Art din New York (foto).

Dispariția unei opere de Rodin din colecția unui muzeu nu este atât de neobișnuită pe cât ar putea părea. Un raport al Times of London menționează că statuia Rodin dispărută este doar una dintre cele aproape 1.750 de lucrări care au dispărut din muzeele scoțiene.

Post a Comment