TOP

O tarantulă a pus în pericol una dintre picturile Georgiei O’Keeffe

Spring, lucrare realizată în 1948 de artista americană Georgia O’Keeffe, este considerată a fi una dintre operele importante din cariera artistei. Ilustrând două primule, o pereche de coarne de cerb și vârful unui munte, este una dintre cele mai mari picturi ale artistei la momentul realizării. Anul trecut, Spring a trecut printr-un proces de conservare sub ochii vizitatorilor în Muzeul Georgia O’Keeffe din Santa Fe, din a cărei colecție face parte. Tabloul este unul dintre puținele realizate de artistă în cei trei ani cât a locuit la New York după moartea soțului său, perioadă în care și-a întrerupt vizitele anuale în New Mexico, loc pe care îl considera casa ei.

Cât timp lucrarea se afla în casa lui O’Keeffe din Abiquiú, o tarantulă care se adăpostea în acoperișul locuinței a cauzat o scurgere de apă, ducând la deteriorarea tabloului. A fost necesar un lung și dificil proces de restaurare, care a presupus un efort imens: peste 1250 de ore de muncă și o finanțare de 145.000 de dolari, dintre care o bună parte asigurați de Bank of America. Pe lângă repararea daunelor cauzate de tarantulă, s-a restaurat și paleta originală de culori, deoarece nuanțele se alteraseră odată cu trecerea timpului din cauza vernisării, un proces care poate avea un impact negativ asupra modului în care arată o pictură în timp. Dale Kronkright, restauratorul șef care s-a ocupat de Spring, a povestit că O’Keeffe era permanent conștientă de felul în care arată operele ei și chiar a încercat o dată să distrugă niște pânze care fuseseră afectate de aceste efecte pe termen lung ale vernisului: ,,Nu voia ca daune evidente să distragă ochiul de la tușele ei fluide“.

Lucrarea Spring poate fi văzută în prezent în Muzeul Georgia O’Keeffe din Santa Fe, unde va rămâne în expunere până pe 10 octombrie 2022. În 2023, tabloul va fi împrumutat Muzeului de artă San Diego din California.

Post a Comment