
„Despre negru”, expoziția lui Petru Lucaci de la Muzeul de Artă Iași
Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași a organiza, la Palatul Culturii, în perioada 6 – 25 septembrie 2022, expoziția de arte vizuale „Despre negru”, semnată de artistul plastic Petru LUCACI.
Petru Lucaci (n. 1956, în Arad) este un artist, educator, curator și manager cultural care trăiește și lucrează la București, România. Este absolvent cu diplomă de merit al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, la Departamentul Pictură, în anul 1982. Are un Doctorat în Arte Vizuale cu tema „Despre negru” susținut în 2006. În prezent este profesor la Universitatea Națională de Arte București. Din 2010 este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și director al Revistei Arta, iar din 2011 este director artistic al Centrului de Producție Culturală Contemporană Victoria Art Center.
„Poate o culoare să “aparțină” unui artist, pe deplin integrată tehnic și conceptual în celula acestuia, desfășurându-se fără monotonie în însemne alegorice? Dacă artistul este Petru Lucaci, răspunsul nu poate fi decât „da”. “Negrul” îi aparține ca substanță, materie, metaforă, profeție, o oglindă ce nu imită vizibilul, ci îl absoarbe, îl conține și îl transformă, negru ce devine perceptibil prin propria corpalitate și nu prin comparații antagonice. Dacă observi linia de gândire încă de la jumătatea anilor ’80 până în prezent, observi simultaneitatea interesului față de materialitate dar și esența acesteia, anatomia fragmentată, pornind de la întreg la parte, a înțelegerii actului artistic ca pe o eternă reîntoarcere. Indiferent dacă explorarea purta amprenta febrilității cromatice ori, treptat, a însemnat o asceză tradusă în debarasarea de general înspre o abordare a particularului, a atenției concentrată asupra subiectului, pictura lui Petru Lucaci din ultimele trei decenii, mai ales ultima suită expozițională, este o explorare a fațetelor existenței umane și a întâlnirilor, întâmplărilor, acumulărilor, părți a unei biografii ce depășește cadrul formal al artei. ” SURSA: Muzeul de Artă Iași