TOP

Despre culoare, misticism și istorie antică în expoziția Faig Ahmed: PIR

Artistul azer Faig Ahmed este cunoscut pentru lucrările sale textile impresionante, inspirate din fascinația pentru covoarele tradiționale țesute din cultura lui. Cea mai recentă expoziție solo a sa, Faig Ahmed: PIR la Sapar Contemporary din New York, prezintă trei piese textile și o lucrare video a artistului.

Lucrările textile poartă numele a trei mari poeți și maeștri spirituali a căror operă a avut o influență puternică în istoria culturală azeră: Shams Tabrizi, Yahya al-Shirvani al-Bakuvi și Nizami Ganjavi. Fiecare piesă pare că se scurge de pe peretele galeriei, ajungând o baltă vâscoasă de culoare pe podea. Galeria Sapar Contemporary descrie operele drept ,,mărturii ale geografiei culturale a lui Ahmed, o tapiserie a istoriei culturale și politice, a limbajului, valorilor spirituale și artei“.

Titlul expoziției, PIR, se leagă atât de originile azere ale artistului, cât și de cei trei poeți mistici evocați în lucrările lui Ahmed. Una din etimologiile propuse pentru numele statului Azerbaidjan este ,,țara protejată de focul sfânt“, foc regăsit în religia antică zoroastră, din grecescul pyr. Totodată, pir desemnează, în arabă, persană și turcă, un ghid spiritual în filosofia sufismului. Astfel, lucrările textile ale lui Ahmed conectează bogata istorie și cultură a Azerbaidjanului de practica contemporană de artă.

Expoziția de la Sapar Contemporary a fost deschisă între 9 noiembrie 2021 și 6 ianuarie 2022. Următoarea expoziție solo a artistului Faig Ahmed va fi organizată la Muzeul de artă San Luis Obispo SLOMA din California între 12 februarie și 15 mai 2022.

Post a Comment