TOP

Papa Francisc a deschis o nouă sală de expoziții în Biblioteca Vaticanului

Vaticanul a deschis luna aceasta un nou spațiu expozițional în Biblioteca Apostolică. Expoziția inaugurală „Everyone: Humanity on the Move” (deschisă până la data de 25 februarie 2022), combină manuscrise și hărți vechi cu lucrări ale artistului italian Pietro Ruffo. Instalația lui Ruffo, „The Clearest Way”, prezintă imprimeuri botanice amplasate pe rafturile bibliotecilor de secol XVII din Sala Barberini, evocând astfel pădurea tropicală. Ruffo, care lucrează frecvent cu hărți și ia ca temă migrația, a creat și o nouă versiune a uneia dintre cele mai vechi hărți ale bibliotecii, o hartă a Nilului creată de exploratorul otoman Evliya Çelebi în secolul al XVII-lea.

Spațiul expozițional a fost realizat cu sprijinul moștenitorilor lui Kirk Kerkorian, filantrop și antreprenor american de origine armeană. În acest fel, Papa Francisc a apropiat biblioteca de public, așa cum a făcut și cu reședința pontificală de vară de la Castelul Gandolfo, unde atât Grădinile Pontificale, cât și Palatul Apostolic au fost deschise vizitatorilor.

În 2018, Muzeele Vaticanului au colaborat cu Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh pentru organizarea expoziției „Warhol’s Last Supper”, cu scopul de a explora „latura spitituală” a artistului, deși partea expoziției din Vatican a fost anulată. În 2018, Vaticanul a participat pentru prima dată la Bienala de Arhitectură de la Veneția, unde Pavilionul Sfântului Scaun, situat pe insula San Giorgio Maggiore, a prezentat zece capele realizate de arhitecți internaționali.

Post a Comment