TOP

Pavilionul Rusiei își retrage participarea de la Bienala de la Veneția 2022

Bienala de la Veneția a făcut un anunț oficial referitor la retragerea Pavilionului Rusiei din cadrul Bienalei de Artă de anul acesta, care marchează ediția cu numărul 59.

Împreună cu anunțul, site-ul oficial al Bienalei afirmă că adoptă o poziție de solidaritate față de hotărârea pe care au luat-o reprezentanții Pavilionului rusesc de a nu mai participa la eveniment, amintind responsabilitatea de care trebuie cu toții să dăm dovadă în ceea ce privește evenimentele violente ale ultimelor zile, cauzate de atacurile armate pe care Rusia le desfășoară fără drept asupra Ucrainei.

Poziția oficială a Bienalei a fost determinată de o postare făcută pe Instagram de către curatorul Pavilionului rusesc, Raimundas Malasauskas, în care acesta face publică decizia de retragere de la Bienală, pe care a luat-o împreună cu cei doi artiști implicați în proiect, Alexandra Sukhareva și Kirill Savchenkov. Conform celor scrise de curator, echipa proiectului nu mai poate avansa în dezvoltarea și promovarea acestuia în contextul actual în care se află politica externă a țării reprezentate. Totodată, Malasauskas punctează că echipa responsabilă cu proiectul Pavilionului rusesc, împreună cu alți foarte mulți artiști și curatori din Rusia condamnă atacurile armate asupra Ucrainei și se opun puternic oricărei forme de violență în politica externă. În același mesaj, curatorul face un apel către popoarele lumii de a nu discrimina inutil populația rusă, care în cea mai mare parte nu își dorește să trăiască sub politica expansionistă, violentă și profund depășită a actualei conduceri.

Astfel, Pavilionul Rusiei va rămâne închis în data de 23 aprilie, când va avea loc deschiderea Bienalei de Artă, în semn de protest față de războiul declanșat în Ucraina și de solidaritate față de valorile internaționale lezate, pacea și libertatea.

 

 

 

 

 

Post a Comment